MENIU

Japonia va da fiecărui cetăţean 121 de dolari, pentru a sprijini economia

Foto: blog.livedoor.jp

Parlamentul Japoniei a aprobat legislaţia prin care fiecare rezident primeşte o anumită sumă în numerar, în încercarea de a sprijini economia afectată de recesiune. Majoritatea oamenilor vor primi cel puţin 12.000 de yeni (121 dolari), dar autorităţile se tem că japonezii vor păstra banii şi nu îi vor cheltui.

Planul ce alocă un cuantum de 20 miliarde dolari, pentru stimularea economiei japoneze. Totuşi, autorităţile se tem că japonezii, care au o îndelungată tradiţie a economiilor, vor păstra banii.

Înmânarea banilor reprezintă elementul central al unui pachet de stimuli destinat revigorării economiei Japoniei, care se confruntă cu o recesiune mult mai accentuată decât cea din Statele Unite.

Produsul intern brut (PIB) al Japoniei a scăzut cu 3,3% în ultimul trimestru din 2008, într-un declin mult mai accentuat decât în Statele Unite, care a înregistrat o diminuare a PIB-ului cu 1,6%, sau decât în Marea Britanie, unde economia a scăzut cu 1,5%.

Copiii sub 18 ani şi oamenii cu o vârsta peste 65 de ani vor primi 20.000 de yeni în cadrul programului, propus pentru prima dată în octombrie anul trecut. Unii dintre criticii planului spun că acesta reprezintă doar o încercare de a extinde popularitatea premierului Taro Aso şi că singurul lucru pe care îl va face va fi să adâncească deficitul bugetar al Japoniei.

Mai multe articole despre:
Japonia bani plan deficit bugetar