Jandarmeria este de acord cu torţele pe stadioane, dar sub organizarea cluburilor
Directorul General al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, Gavrilă Pop, a declarat, joi, că nu are nimic împotriva torţelor şi fumigenelor pe stadioane, însă doar în cazul în care cluburile organizatoare îşi asumă răspunderea pentru ele şi totul se face în mod organizat.
Generalul susţine însă că oficialii cluburilor nu sunt de acord cu torţele pe stadioane pentru a preîntâmpina incidentele. "Chiar am discutat cu un preşedinte de club şi mi-a spus că nu vrea să ofere torţe suporterilor pentru că ar trebui să îşi asume o responsabilitate prea mare pentru asta. Nu avem de unde să ştim cine intră cu torţa pe stadion şi să îi pună în pericol pe toţi spectatorii, nu suntem de acord. Nu poţi să zici că vrei să faci spectacol pe stadion când tu de fapt plăteşti un bilet pentru a urmări un spectacol, nu mi se pare normal", a mai afirmat acesta.
Oficialul Jandarmeriei a mai povestit că în mai multe rânduri s-a evitat în ultimul moment un dezastru pe stadioane, cu victime omeneşti. "Această abordare care are loc pe stadioane în prezent poate duce la distrugerea fotbalului. Dintr-o activitate recreativă să se ajungă la lupte este deja prea mult pentru oamenii liniştiţi care vin la meciuri să vadă un spectacol. Pericolul există în continuare, şi de multe ori am trecut razant pe lângă tragedii după bătăile provocate de anumite grupuri infracţionale, pentru că suporterii nu se comportă astfel. Şi conducătorii trebuie să fie mai atenţi când fac declaraţii pentru că instigă astfel la diferite conflicte", a mai spus directorul General al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti.
Mai multe ligi şi asociaţii ale suporterilor din România au iniţiat o campanie prin care solicită insituţiilor statului acceptarea dreptului de folosire a materialelor pirotehnice pe stadioane, eliminarea abuzurilor şi limitarea puterii personalului cu atribuţii legate de menţinerea ordinii.
În altă ordine de idei, Jandarmeria şi Liga Profesionistă au început un curs de instruire a societăţilor de protecţie şi pază în vederea organizării pentru meciurile de fotbal. "Prima promoţie va fi formată din directori şi şefi de dispozitive. Toţi sunt obligaţi să urmeze un curs de 30 de ore, iar cei care vor trece testul vor fi acreditaţi cu paza pe stadioane, este o normă obligatorie. Am avut şi activităţi practice, miercuri seară cursanţii au fost la România-Croaţia, acolo unde li s-a prezentat întreaga organizare", a încheiat generalul Gavrilă Pop, completat de directorul de imagine şi comunicare al LPF, Sorin Satmari: "Vrem să instaurăm un climat de civilizaţie pe stadioane, cu toţii ne dorim asta. Stadionul trebuie să rămân un loc al bucuriei sportive".