MENIU

Iuşcenko l-a prezentat pe "regele ciocolatei" pentru funcţia de ministru de externe al Ucrainei

Foto: masuramedia.ro

Preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko a anunţat, joi, că l-a propus la conducerea diplomaţiei pe unul dintre apropiaţii săi, Petro Poroşenko, om politic şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din Ucraina graţie lanţului său de cofetării, ce i-au adus numele de "rege al ciocolatei", relatează AFP.

"Am prezentat candidatura" în Parlament, a spus Iuşcenko, aflat în Crimeea, potrivit Interfax. "Astăzi, trebuie să facem apel la oameni politici eficienţi", a subliniat el.

Preşedintele a criticat-o pe rivala sa, Iulia Timoşenko, premier, căreia i-a reproşat starea în care se află guvernul, în care mai multe portofolii sunt de luni de zile fără titular. "Trebuie să ieşim din impasul protofoliilor vacante", a spus el, învinovăţind-o pe Timoşenko pentru această situaţie.

Postul de ministru de externe este fără titular din martie, când Parlamentul l-a demis pe un apropiat al preşedintelui, Volodimir Ogrizko, fervent susţinător al ţărilor occidentale şi NATO.

Poroşenko, în vârstă de 44 de ani, nu are nicio experienţă diplomatică şi prezidează în prezent Consiliul de supervizare a Băncii Centrale a ţării. În afară de lanţul de cofetării, Poroşenko este tată a patru copii, este implicat în sectorul auto şi este proprietarul Kanal 5, televiziune naţională care a avut un rol-cheie în revoluţia protocalie din 2004.Poroşenko era văzut la un moment dat, după revoluţie, ca un posibil premier. A fost secretar al Consiliului naţional de securitate şi apărare.