MENIU

Italia va suspenda, din motive de securitate, aplicarea acordurilor Schengen cu ocazia G8

Foto: europeword.com

Cu ocazia summitului G8 din iulie, Italia va suspenda, din motive de securitate, acordurile Schengen cu privire la libera circulaţie în Europa, începând din 25 iunie, a anunţat ministrul de Externe, Franco Frattini, relatează AFP.

Summitul va avea loc în perioada 8-10 iulie. "Suspendarea tratatului Schengen din raţiuni de securitate a fost mereu aplicată cu ocazia summiturilor internaţionale. Tratatul este în general suspendat cu câteva săptămâni înainte de un summit. De data aceasta, suspendarea va începe odată cu întâlnirea dintre miniştrii de Externe din G8 la Trieste", din perioada 25-26 iunie, a explicat ministrul.

Miniştrii de Externe ai SUA, Germaniei, Franţei, Italiei, Canadei, Japoniei, Rusiei şi Marii Britanii se vot întâlni la sfârşitul lunii iunie la Trieste, pentru a discuta despre principalele subiecte de pe ordinea de zi a summitului din iulie, mai ales despre situaţia din Afganistan. Şi oficiali iranieni au fost invitaţi la această reuniune.

Spaţiul Schengen include în prezent 25 de state, iar controalele de identitate la frontierele acestor state au fost suprimate. Precedentul summit G8 care a avut loc în Italia, în iulie 2001, a fost marcat de ciocniri între poliţie şi manifestanţi, soldate cu un mort.

Mai multe articole despre:
Italia poliţie summit Schengen Frattini manifestaţii