MENIU

Italia ar putea prelungi şi ea programul de prime de casare

Foto: RTV

Premierul italian Silvio Berlusconi a declarat, miercuri, că guvernul său se gândeşte la posibilitatea de prelungire a programului de prime de casare pentru maşini derulat în 2009, precizând că problema va fi examinată la finalul acestui an, potrivit AFP.

"Vom discuta situaţia în mod responsabil şi dacă există nevoia unei prime de casare guvernul îşi va respecta obligaţiile", a spus preşedintele Consiliului italian la postul de ştiri Sky TG24.

Vorbind despre problema ajutoarelor pentru sectorul auto care expiră la finalul anului în Italia, directorul general al Fiat şi Chrysler, Sergio Marchionne, a atenţionat marţi seară că, dacă acestea nu vor fi prelungite, consecinţele sociale vor fi importante.

"Trebuie permis sistemului să se ajusteze gradual, pe măsură ce piaţa se redresează", a spus Marchionne, adăugând că susţine o reducere graduală a primei de casare în 2010 şi 2011.

Dacă primele de casare sunt menţinute, grupul ar putea să ajungă în 2010 la o cotă de piaţă în Europa de peste 9%, a mai spus directorul general al Fiat şi Chrysler.

În urmă cu două săptămâni, ministrul italian pentru dezvoltare economică, Claudio Scajola, a spus că prelungirea primei de casare care a permis relansarea vânzărilor de autovehicule "ar fi de dorit".

Programul de prime de casare, destinat stimulării cererii auto şi revigorării producţiei, s-a bucurat de succes şi în alte state din UE, precum Germania şi Franţa, dar şi în Statele Unite. În schimb, în cadrul programului similar din România, supranumit Rabla, s-au utilizat, în primele două etape din acest an, doar aproximativ jumătate din fondurile disponibile.

Duminică, premierul francez, François Fillon, anunţa o retragere graduală a programului de prime de casare, precizând că Franţa îl va menţine în 2010, dar va reduce prima de casare de la 1.000 euro la 700 euro începând cu 1 ianuarie, iar apoi la 500 euro de la 1 iulie.

Luni, ministrul britanic al Comerţului, Peter Mandelson, a anunţat extinderea programului de prime de casare din Marea Britanie cu încă 100.000 de vehicule, faţă de cele 300.000 alocate iniţial.

Mai multe articole despre:
Italia program premier prelungire prima de casare