MENIU

Istoria se repetă în fotbalul românesc

Foto: sport365.ro

Scandalurile din fotbalul românesc nu mai reprezintă o noutate. Cu atât mai puţin cu cât lucrurile erau asemănătoare chiar şi în 1981. Acum aproape trei decenii, 28 de arbitri şi conducători de cluburi au fost reţinuţi pentru diferite fapte de corupţie.

Pe lista celor luaţi în colimator au fost Florian Cenea, Niki Raab, Carol Silaghi, Romeo Stâncan, Mircea Salomir, Vasile Ianul, Nicolae Rainea, Dan Ologeanu, Otto Anderco, Ioan Rus sau Vasile Topan. Echipele "puse la zid" au fost tot FC Argeş şi FC Braşov. 

Eugen Felteş Vasiliu, procurorul care a instrumentat acel caz celebru, a povestit, în exclusivitate pentru EVZ, despre valul arestărilor şi despre anchetele făcute de autorităţi: "Ca şi acum, şi atunci ancheta s-a început tot de la banii negri care au fost daţi de către cluburi! Ulterior, s-a ajuns la condamnări. Procesul a durat vreo doi ani. Au fost implicate echipe precum FC Braşov, FC Constanţa sau FC Argeş.

În 1981, Vasiliu a instrumentat celebrul caz pe baza a două dosare. "Primul a fost pentru bani negri şi abuz în serviciu, iar al doilea pentru dare şi luare de mită către arbitri. Fiecare club avea arbitrii lui. N-am stat să judecăm arbitrii amărâţi, care se vindeau pe 300 de lei, fiindcă erau extrem de mulţi! I-am adunat pe cei care au primit sume mari. În 1981, arbitrii s-au vândut pentru sume cuprinse între 5.000 şi 50.000 de lei!".

"În perioada 1984-1986, au fost reţinuţi trei jucători de la Dinamo Bucureşti, după un meci cu FC Braşov. Au fost prinşi că au făcut blat, au fost acuzaţi de luare de mită. Fiind fotbalişti şi având contracte de altă natură, jucătorii de la Dinamo n-au mai fost trimişi în judecată. Au depus banii la stat şi au fost lăsaţi liberi. A fost vorba de 75.000 de lei".

O situaţie similară se petrece în fotbalul de azi. Gigi Becali a dat startul arestărilor. Cornel Penescu, patronul de la FC Argeş şi Gheorghe Constantin, preşedintele Comisiei Centrale de Arbitri, au primit şi ei mandate de arestare pentru 29 de zile.

Şi asta nu e tot. Arbitrii Marius Martiş, Aurelian Bogaciu, Tiberiu Lajos şi Laurenţiu Danşa, care au condus partidele FC Argeş - FC Braşov, FC Argeş - Craiova, Bistriţa - FC Argeş şi FC Argeş - Otopeni sunt şi ei în vizorul DNA.