MENIU

Israelul afirmă că a dejucat un atentat cu maşină-capcană la Haifa

Foto: wikipedia.org

Poliţia israeliană a afirmat că a dejucat un atentat cu maşină-capcană care ar fi urmat să fie comis probabil de militanţi palestinieni, în apropierea unui mall din Haifa.

O explozie de mici dimensiuni, cauzată probabil de o detonare ratată, a atras atenţia poliţiei asupra parcării mallului din Haifa, în nordul ţării, sâmbătă seară, a anunţat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Mickey Rosenfeld.

Poliţia a găsit astfel o maşină cu explozibil şi a chemat geniştii. "Este vorba despre o tentativă eşuată de atentat terorist cu ajutorul a câteva kilograme de explozibili, dintre care o parte a explodat prematur, iar restul a fost neutralizat de poliţie. Ancheta este în curs pentru a vedea cum a ajuns maşina în parcare şi au fost lansate cercetări pentru a găsi suspecţii", a spus Rosenfeld, citat de AFP.

Potrivit poliţiei, maşina fusese furată unui cetăţean din Ierusalim.

Presa israeliană citată de Reuters a anunţat că o facţiune armată palestiniană aproape necunoscută, numită Eliberatorii Galileei, a revendicat actul. Gruparea ar fi spus că vrea să se răzbune pentru demolarea caselor palestinienilor din Ierusalim şi recenta ofensivă israeliană în Gaza.

În octombrie 2003, un atentat sinucigaş comis de o palestiniancă a provocat moartea a 19 persoane, dintre care cinci copii, într-un restaurant din Haifa. Atentatul a fost revendicat de Jihadul Islamic, grupare radicală palestiniană. Anterior, în martie 2003, 15 oameni au murit într-un atentat sinucigaş care a vizat pasagerii unui autobuz la Haifa.