MENIU

Irlandezii au spus un "da" convingător Tratatului de la Lisabona

Foto: RTV

"Da" a obţinut o victorie convingătoare la referendumul privitor la Tratatul de la Lisabona, a declarat sâmbătă guvernul, în timp ce tabăra opozanţilor şi-a recunoscut înfrângerea, înainte de anunţarea primelor rezultate oficiale, relatează AFP.

"Secretarul de stat irlandez pentru afaceri europene, Dick Roche, a vorbit despre o victorie "zdrobitoare". "Este o victorie zdrobitoare. Am încredere că textul va fi adoptat cu un rezultat naţional apropiat de 60-40", a adăugat el.

Voturile au început să fie numărate la 09:00 în 43 circumscripţii. Primele rezultate arătau că "da" pare a avea un avans. Rezultatele oficiale au fost anunţate la 16:00 GMT (19:00, ora României).

"Da" a obţinut o victorie foarte convingătoare la referendumul din Irlanda asupra Tratatului de la Lisabona, a recunoscut sâmbătă Declan Ganley, liderul taberei opozanţilor, care a vorbit despre un vot bazat pe teamă. "Credem că este vorba despre o victorie foarte convingătoare pentru tabăra susţinătorilor. Irlandezii sunt speriaţi. Este un vot bazat mai mult pe teamă, decât pe speranţă", a spus purtătorul de cuvânt al lui Ganley.

"Da" va avea câştig de cauză la referendumul din Irlanda, cu peste 60% din voturi, potrivit unui exit poll realizat de un partid favorabil textului şi prezentat sâmbătă de Irish Times şi televiziunea RTE. Sondajul realizat de Fine Gael, principalul partid din opoziţie care susţine Tratatul alături de guvern, arată un vot masiv în favoarea textului la Dublin, cu aproape 70% din voturi în favoare, în restul ţării "da" primind circa 60%.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.000 de persoane în 33 de zone ale ţării, până vineri noapte, după închiderea birourilor de vot. "Este foarte încurajator", a spus directorul pentru alegeri al Fine Gael, Billy Timmons.

Puţin peste trei milioane de alergători, deci mai puţini de 1% dintre europeni, au fost chemaţi la urne vineri pentru acest referendum ce va decide soarta Tratatului de la Lisabona, considerat esenţial pentru buna funcţionare a UE.

La un prim referendum, în 2008, irlandezii au respins textul. Responsabil pentru o paralizie în care a intrat UE imediat după respingerea iniţială a textului, Dublinul a acceptat să-şi recheme populaţia la vot obţinând în schimb de la UE asigurări că nu vor fi alterate "specificităţile celtice": interdicţia avortului, neutralitatea militară şi o rată mică de impozitare. În plus, dacă tratatul este adoptat, Irlanda va continua să dispună de dreptul de a fi reprezentată în Comisia Europeană prin propriul comisar.

Textul Tratatului de la Lisabona trebuie să fie aprobat de toţi cei 27 de membri pentru a intra în vigoare. Numai Irlanda a fost nevoită, din cauza prevederilor Constituţiei, să se pronunţe printr-un referendum, în timp ce 24 de capitale europene au încheiat deja procesul de ratificare.