MENIU

Irlandezii au aprobat prin referendum Tratatul de la Lisabona

Foto: RTV
Tratatul de la Lisabona mai trebuie ratificat de Polonia şi Republica Cehă

Pro-europenii au răsuflat uşuraţi: Irlanda a spus un "da" convingător la referendumul de vineri cu privire la Tratatul de la Lisabona. Victoria pro-europenilor a fost recunoscută şi de liderii taberei anti-Lisabona.

Vestea a fost salutată cu entuziasm la Dublin, Bruxelles, Strasbourg şi în marile cancelarii europene, care sprijină Tratatul şi consideră că ultima mare piedică în calea intrării sale în vigoare a fost îndepărtată.

"Mulţumesc Irlanda! Este o zi mare pentru Irlanda, este o zi mare pentru Europa", a spus preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

"Aş dori să felicit poporul irlandez pentru rezultatul referendumului şi pe colegul meu Brian Cowen. Este un pas mare pe drumul către Tratatul de la Lisabona şi aş vrea să adaug că şi Germania este foarte mulţumită de rezultatul referendumului", a declarat cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

Şi Ministerul român de Externe a salutat decizia irlandezilor de a sprijini proiectul european.

În 2008, irlandezii au respins Tratatul şi au aruncat proiectul Lisabona, născut dintr-o Constituţie Europeană respinsă în 2005, sub un mare semn de întrebare. Documentul păstrează principiul o ţară-un comisar, însă acordă puteri sporite Parlamentului European şi înfiinţează un post de preşedinte al Uniunii Europene.

În acest moment, ultima piedică o reprezintă preşedintele ceh, euroscepticul Vaclav Klaus, care va ratifica tratatul după o nouă decizie a Curţii Constituţionale de la Praga. Preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, a promis deja că va ratifica documentul dacă şi irlandezii îl aprobă.