MENIU

Iranienii au venit în număr mare la funeraliile ayatollahului Montazeri

Funeraliile Marelui Ayatollah Hossein Ali Montazeri/Foto: REALITATEA.NET

Susţinător convins al democraţiei islamice şi al drepturilor omului, Montazeri a acuzat autorităţile de manipulare a mişcărilor de stradă declanşate după alegerile prezidenţiale din iunie.

Autorităţile iraniene au desfăşurat forţe de securitate la Qom, unde au avut loc funeraliile unui fost cleric dizident, decedat sâmbătă la vârsta 87 de ani în urma unui atac de cord. Susţinătorii opoziţiei s-au ieşit în stradă în număr mare şi la Teheran, pentru a plânge moartea Marelui Ayatollah Hossein Ali Montazeri.

Decesul său a venit pe fondul tensiunilor crescânde create de posibila intervenţie în forţă a forţelor paramilitare loiale regimului de la Teheran, Gărzile Revoluţionare, împotriva activităţilor opoziţiei. Potrivit analiştilor, oraşul Qom are şanse să devină centrul de reuniune a tuturor forţelor de opoziţie.

Succesor prezumtiv al primului lider spiritual suprem al Republicii Islamice, ayatollahul Khomeini, Montazeri a căzut în dizgraţie după ce a denunţat execuţiile în masă ale prizonierilor politici şi politica de export a revoluţiei islamice.

Susţinător convins al democraţiei islamice şi al drepturilor omului, Montazeri a acuzat autorităţile de manipulare a mişcărilor de stradă declanşate după alegerile prezidenţiale din iunie. El a contestat legitimitatea realegerii preşedintelui Mahmud Ahmadinejad şi a catalogat regimul islamic de la Teheran ca fiind o dictatură.

Mai multe articole despre:
Iran deces funeralii ayatollah