MENIU

Ionuţ Popescu: Acordul cu FMI va ajuta moneda naţională să nu se deprecieze

Foto: wikipedia.org

Un acord cu FMI este o plasă de siguranţă împotriva deprecierii leului. Aşa a explicat consilierul premierului Boc, Ionuţ Popescu, motivul pentru care România are nevoie să încheie un acord cu Fondul Monetar Internaţional.

"Nu plăteşte statul nicio datorie firmelor private, dar ea se evidenţiază separat: datorie publică sau datorie privată. Dar ea dacă e datorie externă atunci acea companie sau bancă vine să cumpere euro de pe piaţă. Or dacă nu sunt euro pe piaţă atunci cursul se depreciaza foarte tare si ne afecteaza pe toţi: persoane fizice, companii", a argumentat fostul ministru al Finanţelor.

Guvernul României cere oficial Comisiei Europene începerea negocierilor pentru un împrumut de la FMI. Oficialii români precizează că acest împrumut are rolul unei "umbrele de protecţie" faţă de înrăutăţirea situaţiei economice. 

Totuşi, există voci care critică această măsură. Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că îi va trimite o scrisoare preşedintelui Băsescu în care să-i ceară să renunţe la ideea semnării unui acord cu FMI şi să-i explice de ce consideră soluţia unui împrumut de la Fondul Monetar ca fiind o idee proastă.