MENIU

Ionesco, celebrat puţin şi tăcut într-o Românie pe care fiica dramaturgului o reneagă

Foto: metropotam.ro

Centenarul Eugène Ionesco trece aproape nevăzut în România, puţine teatre au reuşit să pună în scenă piesele dramaturgului, făcând-o totuşi într-un cadru nefestiv, cât despre reprezentările în străinătate, directorii de teatru au renunţat inclusiv a mai încerca să obţină aprobările necesare.

Pe 26 noiembrie ar trebui aniversat centenarul Ionesco, ocazie cu care dramaturgul reintră şi în atenţia presei de specialitate. Un amplu articol apărut în octombrie în "Le Monde" îl vede pe Ionesco canonizat şi din această pricină uitat. Considerat "unul dintre autorii francezi cei mai jucaţi în Franţa şi în întreaga lume", autorul decedat în 1994 primeşte din partea contemporanilor acelaşi tratament ca şi alţi autori clasicizaţi.

Theatre de la Huchette, o mică sală pariziană unde se jocă fără oprire "Cântăreaţa cheală" şi "Lecţia" în regia originală, din 1950, a lui Nicolas Bataille, a devenit, cu trecerea timpului, o curiozitate teatrală unde noii actori îi înlocuiesc pe cei vechi, o atracţie turistică de acelaşi rang ca Louvre sau Turnul Eiffel. Le Monde crede că de uitarea dramaturgului care "dezbracă omul şi îi arată cele mai primitive instincte" (Vladimir Jankelevitci) este vinovată şi receptarea greşită a conflictului ideologic dintre Ionesco şi un alt părinte al teatrului absurdului, Bertolt Brecht.

Pe lângă uitarea cu care se confruntă autorii canonizaţi, Ionesco nu poate fi sărbătorit în România şi din cauza restricţiilor impuse de fiica sa, Marie-France. "Eugène Ionesco e jucat în România în continuare, aşa cum e jucat şi în Japonia şi peste tot în lume, dar e jucat ca un autor francez care e tradus în limba ţării respective. Eu nu mă opun ca piesele sale sa fie jucate, ci ma opun ca el sa fie recuperat ca scriitor român, ceea ce centenarul şi festivităţile din România încearcă să facă. Tătal meu s-a născut în România, dar a vrut să fie şi a fost un scriitor francez, chiar dacă nu şi-a schimbat numele", argumenta fiica autorului.

Pentru a pune în scenă spectacolele lui Ionesco, teatrele din România trebui să-i solicite fiicei autorului aprobarea, lucru destul de dificil, după cum spun directorii de teatru. "Nu ştiu ce fac alte teatre, dar eu, ca director al Teatrului Naţional din Bucureşti, am obţinut de la doamna Ionesco aprobare pentru "Lecţia", care se joacă la noi cu Horaţiu Mălăiele. Cred, totuşi, că centenarul Ionesco e destul de bine acoperit, la Festivalul Naţional de Teatru (FNT), de pildă, există un eveniment Ionesco, cu trei puneri în scenă ale piesei