MENIU

Ion Toma avansează numele lui Ilie Sârbu ca premier după prezidenţiale, dacă PSD câştigă

Foto: NewsIn

Vicepreşedintele PSD Ion Toma a declarat sâmbătă la Slatina, într-o conferinţă de presă, că din toamnă, dacă PSD va câştiga alegerile prezidenţiale, postul de prim-ministru ar putea fi ocupat de Ilie Sârbu, actualul ministru al Agriculturii.

Aflat într-o vizită electorală în judeţul Olt, ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, le-a promis primarilor din judeţ că, după alegerile prezidenţiale din toamnă, "dacă lucrurile vor evolua bine", vor avea cel mai probabil un ministru al Agriculturii din Olt, în persoana secretarului de stat Cătălin Roşculete, care "vine puternic din urmă şi a învăţat multe de când a ajuns în minister".

Întrebat ce va face dacă-i va lăsa locul lui Roşculete, Ilie Sârbu a afirmat că se poate gândi "şi la alte lucruri", că "mai sunt şi alte variante", fără a preciza care ar fi funcţia pe care o vizează. Ea a fost dezvăluită de "colegul şi prietenul său", vicepreşedintele Ion Toma, care a spus că Sârbu va fi "primul ministru".

Deşi a lăsat să se înţeleagă că, după alegerile prezidenţiale, dacă acestea vor fi câştigate de Mircea Geoană, vor fi schimbări esenţiale la nivel guvernamental, social-democraţii vizând cel puţin preluarea funcţiei de premier, ministrul Ilie Sârbu a susţinut că în Guvern relaţiile între miniştrii PSD şi cei al PDL, precum şi relaţia miniştrilor social-democraţi cu premierul Emil Boc, sunt cât se poate de bune.

"Dimineaţa ne mai certăm noi, mai declarăm una, alta, dar, când intrăm în Guvern, toată lumea îşi vede de treabă şi colaborează, pentru că avem un scop comun", a mai declarat Sârbu.

Potrivit Constituţiei, schimbarea Guvernului are loc în urma adoptării unei moţiuni de cenzură. Legea fundamentală prevede că preşedintele României este cel care desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament. Tot Constituţia mai stipulează şi că şeful statului nu-l poate revoca pe primul-ministru.