MENIU

Ion Iliescu spune că Traian Băsescu e în situaţia în care s-a aflat el cu demisia lui Petre Roman

Foto: NewsIn

Ion Iliescu, preşedintele de onoare al PSD, este de părere că şeful statului, Traian Băsescu, se află acum în situaţia în care şi el s-a aflat în septembrie 1991, la momentul căderii Guvernului Roman şi că ar trebui să ţină seama de soluţiile pe care le va găsi majoritatea parlamentară.

Preşedintele de onoare al PSD Ion Iliescu a spus, la postul de radio Realitatea FM, că preşedintele Traian Băsescu se află în acest moment în situaţia în care s-a aflat el după căderea guvernului Petre Roman, în septembrie 1991, făcând referire la depunerea mandatului de către premierul de la acea vreme, Petre Roman, la presiunea minerilor. Roman era atunci liderul partidului care îl susţinea şi pe Ion Iliescu la funcţia de preşedinte - FSN, partid care s-a scindat imediat după aceea.

Preşedintele de onoare al PSD spune acum că, în cazul în care Traian Băsescu "vrea să respecte Constituţia, trebuie să ţină seama de soluţiile pe care le va gasi noua majoritate parlamentară". Ion Iliescu este de părere că Mircea Geoană, preşedintele PSD nu se putea prezenta la Cotroceni înainte de a discuta cu celelalte partide.

Soluţia pe care a găsit-o la acea vreme Ion Iliescu a dus la formarea Guvernului condus de Theodor Stolojan, tehnocrat la acea vreme, care a condus ţara din octombrie 1991 până la alegerile din toamna lui 1992. Componenţa politică a acelui Guvern a fost FSN - partidul lui Iliescu la acea vreme - şi o aripă liberală, cea condusă de Mircea Ionescu Quintus (care a şi fost ministru al Justiţiei în Cabinetul Stolojan). Printre alţii, membri ai acelui Cabinet, care şi-a asumat rolul de a organiza alegerile din 1992, se aflau Traian Băsescu (FSN) în postul de ministru al Transporturilor, Adrian Năstase (FSN), ministru de Externe sau Dan Mircea Popescu (FSN), ministru al Muncii.

Mai multe articole despre:
parlament PSD Traian Băsescu Ion Iliescu