MENIU

Ion Iliescu îi acuză pe Traian Băsescu şi pe Monica Macovei pentru întârzierea adoptării codurilor

foto: NewsIN
Ion Iliescu: Sperietoarea asta cu CE este şi lipsă de deminitate, de raţionalitate şi de gândire politică responsabilă

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, i-a acuzat, marţi, pe Traian Băsescu şi pe Monica Macovei, pentru întârzierea adoptării codurilor.

"Prima măsură a doamnei Macovei a fost de a bloca acţiunea de elaborare a Codului de Procedură Penală care trebuia finalizat în iunie 2005. Doamna Macovei a început o acţiune de subminare a acestei acţiuni. A promovat un pachet de legi privind justiţia şi proprietartea prin care a schimbat foarte multe lucruri convenite cu UE la capitolul JAI. Se stabilise schimbarea unor atribuţiuni de la CSM la Ministerul Justiţiei. Astfel s-a băgat în lucru alt Cod Penal", a spus Ion Iliescu, care a amintit că Emil Boc a fost vicepreşedintele comisiei care a lucrat la elaborarea acelui cod.

"Care a fost raţiunea stopării acelui cod? De ce anume? Voia să fie un cod care să le poate numele: Macovei-Băsescu?", a întrebat Iliescu, care a spus că este o ipocrizie reproşul făcut de preşedinte pentru întârzierea adoptării celor două acte normative. "Cei care sunt principalii vinovaţi pentru stoparea adoptării acelui cod sunt cei doi şi partidele care aveau atunci majoritatea parlamentară", a spus preşedintele de onoare al PSD.

"Domnul Băsescu vrea să împingă Guvernul să îşi asume răspunderea pentru patru coduri? De ce? Cu ce motivaţie? Cu ce autoritate morală forţezi Guvernul să îşi asume răspunderea?", a întrebat Iliescu, care a catalogat acest lucru drept "lipsă de seriozitate. Nicăieri în lume nu se întâmplă aşa ceva". "După Constituţie, actele normative cele mai serioase sunt Codurile", a spus Iliescu, care a dat dreptate societăţii civile când a acuzat că nu au existat destule consultări pe această temă.

Comisiile din Senat şi Cameră care se ocupă de coduri au terminat de analizat cele două proiecte, potrivit lui Ion Iliescu. În opinia sa, în prezent, "cel mai raţional" ar fi să se termine cele două coduri, după care să se stabilească un termen pentru aplicarea lor. "Ăsta este mersul firesc pe care orice om raţional îl înţelege, inclusiv Comisia Europeană. Sperietoarea asta cu CE este şi lipsă de deminitate, de raţionalitate şi de gândire politică responsabilă", a mai spus Ion Iliescu.