MENIU

Ion Bazac: România are capacitatea de a produce vaccinul în cel mult trei luni de la izolarea tulplinii la nivel internaţional

foto: NewsIN
Bazac: Avem capacitatea de a trata 460.000 de persoane cu medicamente antivirale

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a anunţat că sistemul sanitar este pregătit în cazul unei posibile pandemii. "Vreau să anunţ oficial că în acest moment nu există niciun caz de îmbolnăvire cu virusul AH1N1 şi nu există niciun caz de suspiciune. Până astăzi la ora 12.00 nu se confirmă prezenţa virusului pe teritoriul României, dovadă că sistemul de sănătate publică funcţionează rapid şi eficient", a spus ministrul.

Ion Bazac a spus că sistemul este pregătit pentru cazul în care virusul a apărut pe teritoriul României.

"În prezent Ministerul Sănătăţii are capacitatea de a trata 460.000 de persoane cu medicamente antivirale. Este un stoc de medicamentele tampon, suficient pentru situaţia actuală. România are capacitatea prin Institutul Cantacuzino, de a produce vaccinul în cel mult trei luni de la izolarea tulplinii la nivel internaţional", a spus ministrul care a anunţat că joi, la Luxemburg, OMS a declarat în faţa miniştrilor sănătăţii că este capabilă în jurul datei de 20 mai să izoleze tulpina şi la jumătatea lunii august poate începe producţia vaccinului. Astfel, primele doze de vaccin ar putea ajunge pe piaţă în luna septembrie.

Potrivit ministrului, Institutul Cantacuzino poate produce imediat o primă tranşă de două milioane de doze.

Ion Bazac a anunţat că autorităţile au luat o serie de măsuri de prevenire. "Decizia administrării antiviralelor trebuie să aparţină medicilor. Antiviralele luate preventiv nu sunt eficiente", a avertizat ministrul care a sfătuit populaţia să se spele pe mâini cât mai des şi să se evite aglomeraţia tocmai pentru a se preveni îmbolnăvirea.