Ioana Maria Vlas va fi transferată la Penitenciarul Târgşor la începutul săptămânii viitoare
Transferul Ioanei Maria Vlas din arestul poliţiei într-un penitenciar va fi făcut la începutul săptămânii viitoare, după ce întreaga documentaţie pentru mutare va fi gata, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Christian Ciocan.
Ioana Maria Vlas este încarcerată, de joi seară, în arestul Poliţiei Capitalei. Vlas împarte celula cu o singură femeie. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a condamnat-o, joi, la 10 ani de închisoare pe Ioana Maria Vlas, în dosarul FNI, decizia fiind definitivă.
Reamintim că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca pe 9 martie 2009 să înceapă judecarea recursului în dosarul FNI, în care Ioana Maria Vlas este acuzată de înşelăciune şi a fost condamnată, în iunie 2008, la 10 ani de închisoare. Dosarul a fost adus la instanţa supremă abia în octombrie anul trecut.
Avocatul Ioanei Maria Vlas a cerut, pe 13 aprilie, instanţei, în pledoaria finală din procesul FNI, să i se micşoreze clientei sale pedeapsa primită de la instanţa inferioară, spunând că Vlas nu mai doreşte să fie achitată.
În timpul şedinţei de judecată, avocata a precizat că Vlas recunoaşte că este vinovată de abuz în serviciu şi că regretă această faptă. Avocata le-a spus magistraţilor că Vlas a fost constrânsă moral să rămână în FNI, ea "neavând culoar de ieşire din această afacere".
De asemenea, avocata a susţinut că Vlas a fost preşedintele SOV Invest doar pentru un an şi trei luni, restul perioadei fiind plecată în Israel. În perioada în care Vlas a fost plecată, valoarea unităţilor de fond ale FNI ar fi fost dictată de Nicolae Popa, a precizat avocata.
Curtea de Apel Bucureşti a condamnat-o, pe 18 iunie 2008, pe Ioana Maria Vlas, la 10 ani de închisoare, decizie care o înlocuieşte pe cea dată de Tribunal în 2007, prin care fostul administrator al SOV Invest a primit 13 ani de detenţie în cazul FNI, însă nici această decizie nu este definitivă.
Prin sentinţa din iunie 2008, Curtea de Apel Bucureşti l-a graţiat pe Gavril Bătrân şi a luat act de prescripţia faptelor de fals ale unor acuzaţi.
Hotărârea a fost atacată cu recurs de Ioana Maria Vlas şi alţi acuzaţi.
Tribunalul Bucureşti a pronunţat sentinţa în dosarul FNI pe 20 martie 2007, condamnându-i la închisoare pe cei 12 inculpaţi puşi sub acuzare în cauză. Ioana Maria Vlas a primit o pedeapsă de 13 ani închisoare, Nicolae Popa - 15 ani înschisoare, Marian Petrescu, fost preşedinte al SOV Invest, a primit trei ani cu suspendare, Mihaela Sima, fost director economic al SOV Invest - trei ani cu executare, Marius Andrei, fost cenzor extern independent al SOV Invest - patru ani, Gavril Bătrân, fost membru al Consiliului de Administraţie al societăţii - cinci ani, Ştefan Boboc, fost preşedinte al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) - trei ani, Cecilia Cezara Bebis, comisar coordonator al Departamentului de reglementare a pieţie şi intermediere financiară din cadrul CNVM - trei ani cu suspendare condiţionată, Gheorghe Negură - trei ani, Mircea Ianculescu Muscel Ionescu - trei ani, Mircea Costescu - trei ani. Ultimii trei au fost membri ai Consiliului de încredere al FNI.
De asemenea, s-a încheiat procesul în cazul lui Camenco Petrovici, fostul preşedinte decedat al CEC, dar instanţa i-a obligat pe moştenitorii săi la plata a 16.606.610 lei către AVAS.
Toţi inculpaţii, plus părţile responsabile civilmente, au fost obligaţi la plata de despăgubiri către 140.104 de părţi civile din care 138.380 de părţi civile din Bucureşti, 1.396 părţi civile constituite la Brăila şi 328 părţi civile de la Cugir.