MENIU

Ioan T. Morar: Gabriel Gafiţa nu a colaborat cu Securitatea. Doar a turnat oameni şi a luat bani pentru asta

Ioan T. Morar despre Gabriel Gafiţa

Ciudat sau nu, Curtea Supremă de Justiţie a decis că Gabriel Gafiţa, diplomat, ambasador în Portugalia (deşi mi se pare că i s-a terminat mandatul) nu a colaborat cu Securitatea.

Deşi, din cîte am reţinut, formularea ar fi fost “nu a făcut poliţie politică”. Pentru că, aşa după cum scrie la dosarul judecat:

Curtea de Apel Bucureşti a arătat, în motivarea sentinţei, că Gafiţa a fost recompensat cu bani, iar informaţiile furnizate erau de natură a expune persoanele vizate, de cele mai multe ori alţi scriitori. Gabriel Gafiţa a fost recrutat în calitate de colaborator în 24 februarie 1977, când a dobândit numele de “Rosetty”, potrivit motivării.

“De la data recrutării, 1977, Gabriel Gafiţa a furnizat Securităţii rapoarte despre persoane, probleme, fenomene, stări de spirit din mediul literar, ţinând cont de calitatea sa de scriitor, iar scopul recrutării a fost îndeplinit, deoarece Securitatea urmărea cunoaşterea stării de spirit în mediul literar, în vederea prevenirii unor fenomene negative”, se menţionează în motivarea sentinţei Curţii de Apel Bucureşti.

 

Citeşte mai mult