MENIU

Investiţiile străine au crescut cu peste 50%, faţă de anul trecut

Foto: freefoto.com

Investiţiile străine directe în România au crescut în ianuarie cu 51,2% faţă de prima lună a anului trecut, până la 912 milioane euro, depăşind cu 74% nivelul deficitului de cont curent, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).

În ianuarie 2008, investiţiile străine directe se cifrau la 603 milioane euro, nivel care a acoperit doar 52,1% din deficitul de cont curent de la acel moment. Din investiţiile străine directe înregistrate prima lună din acest an, participaţiile la capital şi profitul reinvestit au reprezentat 63,8%, iar creditele intra-grup restul de 36,2%, potrivit BNR.

Creditele pe care le iau firmele localizate în România de la companiile mamă cu sediul în străinătate au potenţialul de a adânci deficitul de cont curent, deoarece vor fi returnate la scadenţe.

Deficitul balanţei de plăţi a Rominiei a scăzut cu 54,6% in prima lună a acestui an, la 525 milioane euro, pe fondul comprimării semnificative a deficitului comercial şi creşterii excedentului pe partea de servicii.