MENIU

Investiţiile în energii verzi se numără printre priorităţile Suediei pentru preşedinţia UE

Foto: tonycharters.com

Schimbările climatice, ecologia maritimă, biodiversitatea şi creşterea economică bazată pe utilizarea de energii regenerabile vor fi priorităţile Suediei în cele şase luni cât va deţine preşedinţia Uniunii Europene (UE), potrivit ministrului suedez al Mediului, Andreas Carlgren.

"Realizarea parametrilor din pachetul energetico-climatic, ecologia maritimă, în zona Baltică şi a Mării Negre - care sunt foarte poluate - îndeplinirea ţintelor în ce priveşte biodiversitatea şi promovarea investiţiilor verzi, ca metodă de scoatere din criza economică a statelor membre, sunt obiectivele prioritare ale Suediei după preluarea mandatului UE", a declarat Carlgren, la o întâlnire cu jurnalişti din Europa Centrală şi de Est.

Suedia va prelua preşedinţia Uniunii Europene de la 1 iulie 2009, după finalizarea mandatului deţinut în prezent de Cehia.

Ministrul a mai spus, cu această ocazie, că Suedia aşteaptă documentaţia completă despre impactul pe care gazoductul Nord Stream îl va avea asupra Mării Baltice înainte de a-şi da acordul asupra realizării conductei. El a anunţat că a primit asigurări că datele vor fi gata în martie.

"Din documentaţia prezentată până acum pentru proiectul Nord Stream au lipsit datele concrete despre impactul asupra Mării Baltice. De aceea, nu doar Suedia, ci toate statele riverane Balticii au cerut completarea datelor, urmând să luăm o decizie fundamentată ulterior", a spus Carlgren.

Ministrul suedez al Mediului a adăugat că au fost "întârzieri mari" legate de prezentarea datelor de mediu pentru conducta care ar putea fi construită pe sub Marea Baltică.

"Iniţial, ar fi trebuit să le avem încă din primăvara anului trecut", a explicat Carlgren, subliniind că datele ce vor fi transmise autorităţilor suedeze în martie vor fi analizate într-un interval de trei luni, după care va fi luată o decizie.

"Dacă datele nu sunt complete o să solicitam informaţii noi despre impactul asupra mediului, pentru că este o problemă serioasă", a concluzionat ministrul mediului din Suedia.

Proiectul de gazoduct Nord Stream, cu o lungime de 1.200 de kilometri, trebuie să transporte gaz rusesc din Germania pe sub Marea Baltică, traversând în special spaţiul maritim suedez. Primul segment ar putea fi operaţional în 2011.

Uniunea Europeană încearcă să îşi diversifice sursele şi rutele de aprovizionare cu gaz, pentru a nu mai fi afectată de divergenţele dintre Rusia şi Ucraina. Gazul din Rusia reprezintă 40% din importurile europene, iar 80% din el tranzitează Ucraina.

Proiectul Nord Stream este coordonat de un consorţiu controlat în proporţie de 51% de Gazprom, câte 20% de companiile germane E.ON Ruhrgas şi Wintershall Holding (filiala BASF) şi în proporţie de 9% de către compania olandeză Gasunie.