MENIU

Învăţământul din România este un eşec, potrivit unui raport al Ministerului Educaţiei

65% dintre cei ce încep o facultatea reuşesc să o termine

Câteva dintre problemele cu care va fi nevoit să se confrunte viitorul ministru al Educaţiei, vizează salariile profesorilor, infrastructura deficitară, relaţia cu sindicatele sau absorbţia fondurilor europene.

Profesorii sunt nemulţumiţi pentru că, potrivit noii grile de salarizare, multe din sporuri au fost tăiate. Alături de celelalte categorii de bugetari şi dascălii au ieşit în stradă pe 5 octombrie.

Un raport privind starea învăţământului realizat chiar de Ministerul Educaţiei şi dat publicităţii pe 22 octombrie caracterizează educaţia din România, de la grădiniţă şi până la facultate ca fiind un eşec. Unul din cinci copii nu este înscris la o grădiniţă, iar o treime dintre liceeni nu ajunge să susţină bacalaureatul. Testele internaţionale arată că elevii noştri citesc prost şi nici nu înţeleg ceea ce citesc. România este în coada clasamentului, în urma Serbiei sau a Bulgariei.

La matematică sau ştiinţe este aceeaşi situaţie, un sfert dintre elevii de clasa a VIII-a nu sunt în stare să rezolve exerciţii simple. În final, doar 65% dintre cei care încep o facultate reuşesc să şi obţină o diplomă.