MENIU

Introducerea de cote pentru imigranţii europeni în Elveţia ar fi un semnal negativ, avertizează Comisia Europeană

Foto: daylife.com

Comisarul european Jacques Barrot a apreciat vineri că orice restricţii impuse de Elveţia liberei circulaţii a muncitorilor din Uniunea Europeană ar constitui un semnal politic "foarte dăunător".

Reintroducerea cotelor de muncitori din UE pe care o are în vedere Elveţia într-un context de dificultăţi economice "ar fi cu adevărat un pas înapoi foarte regretabil", a declarat Barrot pentru agenţia elveţiană ATS la finalul unui dialog despre imigraţie şi azil organizat de Fundaţia Jean Monnet la Lausanne.


Dacă Berna ar decide asemenea măsuri, "semnalul politic ar fi foarte dăuntor", a continuat comisarul francez, însărcinat şi cu probleme legate de imigraţie.

Confruntat cu o creştere a şomajului, Guvernul elveţian studiază instituirea temporară a unor limite pentru accesul europenilor pe piaţa muncii locală. Miercuri, Consiliul Federal (Guvernul) a avut o primă discuţie despre oportunitatea de a reintroduce cotele în cadrul liberei circulaţii a persoanelor în UE.


Dacă aşa-numită clauză "de salvgardare" prevăzută în acordurile Elveţiei cu UE ar fi activată, numărul de imigranţi din cele 15 membre vechi ale Uniunii ar fi limitată la media anului precedent plus 5%.

"Dacă s-ar întâmpla astfel, am avea o problemă", a avertizat Barrot, care a apreciat totuşi că relaţiile dintre Elveţia şi UE sunt tot mai cordiale.

Elveţia nu este membră UE, dar are cu Uniunea acorduri pentru libera circulaţie a persoanelor şi mărfurilor şi a fost inclusă în spaţiul Schengen, în care frontierele interne au fost abolite.