MENIU

Intel a afişat primele pierderi trimestriale din ultimii 22 de ani, din cauza unei amenzi date de UE

FOTO: zdnet.co.uk

Intel a afişat primele pierderi din ultimii 22 de ani, după ce a pus deoparte bani ca să plătească o amendă primită din partea Uniunii Europene, însă vânzările din al doilea trimestru au depăşit estimările analiştilor.

Pierderile companiei su fost de 398 milioane dolari, sau 7 cenţi/acţiune, în al doilea trimestru. Veniturile au scăzut la 8,02 miliarde dolari, comparativ cu estimările analiştilor, de 7,29 miliarde dolari.

UE a amendat în mai Intel cu 1,45 miliarde dolari, din cauza reducerilor de preţuri oferite de companie, ce au afectat competiţia. Intel, care deţine 80% din piaţa globală a procesoarelor, a apelat decizia.

Comisia Europeană a anunţat că Intel a plătit producătorii de calculatoare să amâne sau să anuleze planurile pentru lansarea unor produse care utilizează cipuri AMD, a plătit taxe ilegale şi secrete pentru ca aceştia să folosească cu precădere sau numai cipuri Intel, şi a plătit retailerii majori să ofere în magazine numai calculatoare care au cipuri Intel.

Amenda antitrust impusă de UE a atins cea mai mare sumă pentru o singură companie, peste cele 898 milioane euro plătite anul trecut de producătorul de sticlă Saint-Gobain pentru fixarea preţurilor şi peste amenda de 497 milioane euro pe care a primit-o Microsoft în 2004 pentru abuz în ceea ce priveşte poziţia deţinută în piaţă.

Vânzările din al doilea trimestru au urcat cu 12%, în termeni trimestriali. În al doilea trimestru din 2008, compania înregistrase un profit de 1,6 miliarde dolari.

Vânzările au de obicei tendinţa să scadă în al doilea trimestru, comparativ cu primul, însă urcă în al treilea, deoarece producătorii măresc comenzile, în contextul începerii unui nou an şcolar.

Mai multe articole despre:
amendă Comisia Europeană vânzări Intel CE