MENIU

Institutul de Boli Cardiovasculare din Târgu Mureş mai are fonduri pentru circa 100 de operaţii

Foto: NewsIn

Managerul Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transpant Târgu Mureş, Monica Suciu, a declarat luni corespondentului NewsIn, că instituţia are un buget restrâns, putând asigura asistenţă medicală pentru un număr limitat de cazuri.

"Bugetul este mai mic cu 30% pe servicii medicale spitaliceşti şi în medie cu 34% pe programul de boli cardiovasculare. La pacienţii care beneficiază de angioplastie bugetul s-a redus cu 63,27% Această reducere de buget ne afectează din punct de vedere al cazurilor tratate. În aceste condiţii noi vom acorda prioritate urgenţelor, iar cazurile care pot fi programate vor fi înscrise pe lista de aşteptare. În acest moment putem asigura un număr de 100 de pacienţi care să beneficieze de angioplastie şi infarct miocardic acut. Putem asigura 100 de intervenţii chirurgicale, şapte pentru defibrilator cardiac şi 60 care necesită stimulatoare cardiace", a declarat Monica Suciu.

Managerul IBCvT a precizat că de la început contractarea bugetului s-a făcut pentru un număr mai mic de cazuri decât anul trecut.

"Anul trecut am avut 6.400 de pacienţi, anul acesta am contractat 4300 de pacienţi, din care am externat deja 3.000. Nu putem să facem altceva decât să gestionăm mai bine resursele şi să vedem dacă rectificarea ne poate asigura funcţionarea în continuare. Monica Suciu a mai spus că  90% din buget reprezintă cheltuiala de personal, care este neacoperită pe trimestrele trei şi patru.

La IBCvT Târgu Mureş se internează pacienţi din toată ţara, iar secţia de chirurgie cardiovasculară pediatrică este unică în ţară.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Irinel Popescu, a declarat, sâmbătă, la Târgu Mureş, că mai multe spitale mari riscă să rămână fără finanţare şi a nominalizat printre acestea şi Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant.

"Există spitale la care, din diverse motive, finanţarea asigură aproape exclusiv salariile personalului medical. Şi ca atare nu pot funcţiona în aceste condiţii. Segmentul pentru medicamente şi materiale sanitare de care au nevoie bolnavii a devenit atât de modest încât spitalele riscă să nu mai poată funcţiona. Unele dintre spitalele mari sunt în această situaţie. Iată chiar exemplul Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant. Care, cu un buget de criză, neputând să renunţe la regimul de salarizare şi numărul de salariaţi, riscă să nu mai aibă bani pentru a acoperi necesităţile pacienţilor", a declarat Irinel Popescu.

Preşedintele CNAS consideră că soluţia poate veni doar de la Guvern, deoarece Casa Naţională de Asigurări de Sănătatea dună doar contribuţiile asiguraţilor, care reprezintă un procent foarte mic din necesar.