MENIU

Instanţa supremă a respins cererea de strămutare a dosarului privind Cathedral Plaza

Foto: rtv

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins miercuri cererea de strămutare a dosarului privind Cathedral Plaza, de pe rolul Curţii de Apel Ploieşti, formulată de Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti (ARCB).

Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti (ARCB) a solicitat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, strămutarea procesului privind Cathedral Plaza, prin care se cere revizuirea deciziei dată de Curtea de Apel Ploieşti.

Avocatul Arhiepiscopiei, Mugur Popescu, a declarat pe 17 august, pentru NewsIn, că procesul nu mai poate avea loc la aceeaşi instanţă - Curtea de Apel Ploieşti - care a dat undă verde la construcţia clădirii de birouri de lânga Catedrala Sf. Iosif, deoarece "există o bănuială că această judecare nu ar putea îndeplini condiţiile necesare unui proces echitabil. Aşteptăm ca până miercuri, 19 august, să se dea şi termen pentru acest proces de strămutare".

Popescu a mai precizat că, în cazul în care strămutarea nu va fi aprobată, procesul de revizuire va începe pe 7 septembrie la Curtea de Apel Ploieşti.

"Decizia nedreaptă a Curţii de Apel din Ploieşti, care reprezintă un eşec al acestei instanţe, nu ne-a ştirbit încrederea în Justiţia din România. Cu toate acestea nu vedem posibilă o judecată imparţială şi corectă la Curtea de Apel Ploieşti, a cererii de revizuire a deciziei pronunţate de această instanţă, ce validează autorizaţia ilegală de construcţie a clădirii auto-intitulate Cathedral Plaza", a declarat Arhiepiscopul de Bucureşti, mons. Ioan Robu.

În acelaşi timp, credincioşii catolici care pichetează sediul Ministerului Culturii au anunţat că vor continua protestele, din cauza lipsei unor răspunsuri şi a indiferenţei autorităţilor faţă de petiţia înaintată guvernului pe 12 iulie şi a memoriului prezentat ministrului Culturii, Theodor Paleologu, pe 7 iulie, privind pericolul pe care îl reprezintă construcţia Cathedral Plaza pentru bucureşteni şi pentru Catedrala Sf. Iosif.

Potrivit reprezentanţilor Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti, protestele vor continua zilnic, între orele 10 şi 12, prin pichetarea sediului Ministerului Culturii.

Pe 25 iunie, Curtea de Apel Ploieşti a decis, printr-o sentinţă irevocabilă, continuarea lucrărilor la Cathedral Plaza, după ce, în februarie 2009, Tribunalul Dâmboviţa anulase autorizaţia de construire acordată de Primăria Sectorului 1 în februarie 2006.