MENIU

Inspectorii ONU vor putea vizita centrul nuclear de la Qom

Foto: RTV

Iranul a fost de acord să primească inspectorii ONU la noul centru de îmbogăţire a uraniului din oraşul Qom la data de 25 octombrie. În plus, Iranul va negocia direct cu Statele Unite, Franţa şi Rusia, la 19 octombrie, posibilitatea ca o parte din uraniul de care are nevoie să fie îmbogăţit în altă ţară.

Acestea au fost anunţurile făcute de liderul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Mohamed El Baradei, aflat în vizită la Teheran. Noul centru de îmbogăţire a uraniului de la Qom a fost ţinut secret de Iran până la 25 septembrie.

Atitudinea secretoasă a Teheranului a hrănit suspiciunile statelor occidentale, care susţin că programul nuclear iranian ar avea scopuri militare.

Un raport secret al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică arată că Iranul are toate informaţiile necesare pentru a putea construi o bombă atomică. Raportul, foarte recent, conform căruia iranienii ar încerca să monteze încărcături nucleare pe rachetele Shahab, a fost obţinut de "The New York Times".

Raza de acţiune a rachetelor Shahab ajunge teoretic până în Israel, dar şi până în capitale din Europa de Est, precum Bucureşti, Sofia sau Atena.

Mai multe articole despre:
Iran ONU dosar nuclear inspectori centru nuclear