MENIU

INS: Preţuri mai mari şi şomeri mai mulţi, în perioada februarie-aprilie

Foto: hunedoreanul.ro

Preţuri mai mari, şomeri mai mulţi şi mai puţin de lucru în industria prelucrătoare, construcţii, comerţ şi servicii. Aceasta este prognoza Institutului Naţional de Statistică pentru perioada februarie - aprilie, în raport cu noiembrie-ianuarie.

Potrivit cercetării, în perioada februarie - aprilie în industria prelucrătoare vor fi cu o treime mai puţini angajaţi, iar în construcţii cu un sfert.

În comerţul cu amănuntul vor lucra cu 17% mai puţini oameni, iar în servicii cu 15%. De altfel, conform Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, din octombrie până la sfârşitul lui ianuarie, adică în numai patru luni, numărul şomerilor a crescut cu peste 81.000. Judeţele cele mai lovite de disponibilizări sunt Dolj, Vaslui şi Alba.

Tot pentru perioada februarie-aprilie, specialiştii de la INS anunţă şi o creştere a preţurilor. În industria prelucrătoare, acestea vor fi cu 16% mai mari. Nici în construcţii lucrurile nu vor sta mai bine: este prevăzută o majorare a preţurilor cu 14 procente. Cele mai mari scumpiri vor fi înregistrate în vânzările cu amănuntul: 37 de procente. Şi facturile la servicii vor fi mai mari cu 16%.

Producţia va merge în continuare pe minus. Potrivit cercetării INS, în perioada februarie-aprilie, industria prelucrătoare va scădea cu 22 de procente. Şi volumul producţiei în construcţii va fi cu 15% mai mic, iar în comerţul cu amănuntul se aşteapă o scădere a vânzărilor cu 29 de procente.