MENIU

Încălzirea globală, pe agenda discuţiilor de joi a summitului G8

Foto: Realitatea TV

Încălzirea globală este tema celei de-a doua zi a summit-ului G8 de la Aquila, din Italia. Discuţiile de miercuri pe aceeaşi temă au înregistrat un succes parţial din cauza refuzului marilor economii precum China şi India de a-şi asuma obligaţii pe termen lung.

Reuniunea celor 17 state membre ale Forumului Marilor Economii va fi prezidată de preşedintele american, Barack Obama. Liderii G8 au abandonat ideea de a-i convinge pe omologii lor din statele cu economii emergente să adere la planul de reducere cu 80% a emisiilor toxice până în anul 2050, respinsă în special de China şi India. S-a propus, în schimb, un acord pentru un plan de măsuri menit să limiteze creşterea temperaturii globale în următoarele două decenii cu numai două grade. Pentru ecologişti, însă, acest obiectiv este prea modest şi vine prea târziu.

Protestatarii i-au înfăţişat pe liderii G8 în timp ce puneau planeta la fiert. Alţii au făcut striptease de dragul Terrei.

După ce a vizitat Aquila, devastată în aprilie de un violent cutremur, împreună cu cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele american Barack Obama, premierul italian Silvio Berlusconi i-a adresat aceeaşi invitaţie preşedintelui rus Dmitri Medvedev. Liderul executivului de la Roma speră astfel să obţină sprijin pentru reconstrucţia zonei.