MENIU

În ultima săptămână, în România au fost diagnosticate 100 de cazuri noi de gripă porcină

Sursa:graphics8.nytimes.com

În prezent, România înregistrează 100 de bolnavi cu gripă porcină care sunt izolaţi şi se află sub tratament antiviral.

Cei 40 de turişti care au contactat virsusul H1N1 internaţi la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală au forme uşoare ale bolii, numărul celor diagnosticaţi cu gripă porcină în ultima săptămână în România fiind de 100, a declarat pentru NewsIn dr. Adriana Pistol.

În prezent, România înregistrează 100 de bolnavi cu gripă porcină care sunt izolaţi şi se află sub tratament antiviral.

"Avem suficiente rezerve de Tamiflu, de ordinul sutelor de mii, nu se pune problema să rămânem fără rezerve", a precizat Adriana Pistol, directorul Centrului pentru prevenirea şi controlul bolilor transmisibile.

Cei 40 de turişti cazaţi la hotelul Sinaia care au fost diagnosticaţi cu gripă porcină sunt în prezent sub supraveghere medicală, fiind internaţi la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti, a declarat pentru NewsIn dr. Adrian Streinu Cercel.

Potrivit lui Streinu Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, este vorba despre cazuri de import, boala fiind transmisă de o turistă din Portugalia, care în ultimele 48 de ore a refuzat internarea.

Cele 40 de persoane cazate în hotelul Sinaia care au contactat virusul H1N1 făceau parte dintr-un grup organizat de studenţi străini, care se aflau împreună în staţiunea montană, a declarat pentru NewsIn directorul Centrului pentru prevenirea şi controlul bolilor transmisibile. Grupul de studenţi cuprindea peste 200 de persoane.

Turiştii din hotel au fost invitaţi să părăsească unitatea, aceasta urmând a fi închisă şi dezinfectată.

Până acum, virusul a fost mai agresiv la Iaşi, unde au existat patru focare în colectivităţi de elevi şi studenţi, la Grupul Şcolar "Ioan Holban", Centrul de Relaţii Internaţionale "Gaudeamus", Colegiul Tehnic "Gh. Asachi" şi Şcoala Generală nr. 15. De altfel, Şcoala nr.15 din Iaşi a fost şi singura instituţie de învăţământ închisă, pe 27 octombrie, pentru o săptămână.

Săptămîna trecută au fost confirmate în România şi primele două cazuri cu complicaţii, o învăţătoare de 31 de ani de la Şcoala nr. 147 din Capitală, care a dezvoltat o formă severă de bronhopneumonie, şi baritonul Gheorghe Mogoşan, ambii necesitând internare la terapie intensivă şi fiind asistaţi respirator mecanic. Cazul lui Mogoşan este mai complicat, baritonul contactând virusul gripal pe fondul unei boli respiratorii mai vechi.

Potrivit lui Streinu Cercel, rata de transmitere a virusului A/H1N1 în România este de 30%, iar cele mai grave cazuri sunt cele "subclinice", adică bolnavii care "duc boala pe picioare", fără a consulta un medic. Rata mortalităţii în cazul gripei A/H1N1 în România este de 0,01% în momentul de faţă, dar poate creşte la maximum 2,5%, potrivit estimărilor Ministerului Sănătăţii. Perioada de incubare a virusului este cuprinsă între câteva minute şi şapte zile.

Ministerul Sănătăţii încearcă să devanseze campania de vaccinare a elevilor, prevăzută pentru începutul lunii ianuarie 2010, dacă va reuşi să obţină vaccinul din străinătate.Vaccinul produs de Institutul Cantacuzino este făcut, fiind vorba de peste un milion de doze, dar care nu pot fi folosite, pentru că testele se vor definitiva de-abia la sfârşitul lunii noiembrie."Ele sunt făcute, dar nu pot fi folosite, dar nu am testele gata. Dacă pun pe piaţă un vaccin care nu are aprobare şi se întâmplă ceva, pot să mă sinucid", a spus Streinu Cercel.

Ministerul Sănătăţii a anunţat, joi, că are nevoie să achiziţioneze în regim de urgenţă, de pe piaţa internaţională, un milion de doze de vaccin pandemic, luându-se decizia de a iniţia o H.G. prin care să fie alocaţi banii necesari. „În momentul de faţă, Ministerul Sănătăţii trebuie să ia măsuri suplimentare, în special în focarele existente, pentru a preveni răspândirea virusului. Vorbim, în aceste zile, despre un virus cu transmitere locală, destul de agresiv şi care se poate răspândi cu repeziciune dacă nu acţionăm adecvat”, a declarat prof.dr. Adrian Streinu Cercel.

Ministerul Sănătăţii a trimis cereri pentru dozele de vaccin contra virusului H1N1 de care are nevoie urgentă către Novartis, Baxter, Pasteur şi GlaxoSmithKline, urmând ca acestea să răspundă pozitiv sau negativ în următoarele 24, 48 de ore.

Primul caz de infectare cu virusul A/H1N1 din România a fost confirmat pe 23 mai, la o tânără întoarsă din SUA.

Primul caz de gripă H1N1 în şcolile româneşti a fost înregistrat la o elevă din Slobozia, pe 16 septembrie. Pe 22 octombrie, au mai fost confirmate două cazuri de gripă, la Şcoala 146 din Bucureşti şi la Colegiul "Gheorghe Asachi" din Iaşi, fiind vorba şi despre primele cazuri cu transmitere comunitară.

Mai multe articole despre:
turişti gripă porcină