MENIU

În trimestrul II, economia României a scăzut cu 8,8%

Foto: mondonews.ro

Recesiunea economică se agravează, iar estimările specialiştilor confirmă acest lucru. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, economia a scăzut pentru al doilea trimestru la rând.

Conform primelor estimări, Produsul Intern Brut a scăzut în al doilea trimestru al anului cu 8,8% faţă de acceaşi perioadă din 2008. Asta după ce în trimestrul I economia înregistrase o contracţie de 6,4 procente faţă de primul trimestru din 2008.

Pe de altă parte, produsul intern brut a scăzut în primele şase luni ale anului cu 7,6 % faţă de primul semestru al anului trecut. Asta în condiţiile în care, la începutul anului, Guvernul a luat în calcul o creştere economică de -4% după negocierile cu Fondul Monetar Internaţional. Lucrurile s-au înrăutaţit mai repede decât se aşteptau autorităţile, iar FMI a estimat o recesiune şi mai adâncă până la finalul anului, între -8 şi 8,5%. Din acest motiv, FMI a fost de acord să ajute statul cu 1,73 de miliarde de euro. 

Datele privind comparaţia cu trimestrul I  din 2009 sunt ajustate sezonier, în timp ce la comparaţia cu perioada similară din 2008, Statistica a folosit date neajustate. Abia în câteva săptămâni vor fi date mai apropiate de adevăr. 

Mai multe articole despre:
economie FMI PIB Jeffrey Franks