MENIU

În PSD au apărut divergenţe în jurul numelui viitorului comisar european

foto: Wikipedia

Controverse în PSD pe tema comisarului european. În timp ce ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, susţine că Dacian Cioloş are cele mai mari şanse să fie propus din partea României pentru postul de comisar pentru agricultură, europarlamentarul Adrian Severin declară că este puţin probabil ca social-democraţii să accepte propunerea.

"Variantele finale vor fi omologate de Guvern. Pe moment, nu pot să discut speculativ legat de alte nume, dar, într-adevăr, Dacian Cioloş este cel mai avansat ca şi candidatură pentru portofoliul agriculturii", a declarat, luni, Cristian Diaconescu, ministrul de Externe.

"Domnul Diaconescu a facut o declaraţie din mandatul prim-ministrului, nu din madatul partidului. Pentru PSD, ar fi extrem de greu să voteze în favoare şi pentru un fost ministru liberal şi actual consilier al preşedintelui Băsescu de care se leagă blocarea fondurilor europene pe agricultură", a replicat Adrian Severin.

Şeful Comisiei de politică externă din Senat, social-democratul Titus Corlăţean, îl contrazice şi el pe ministrul de Externe.

"Respectăm ceea ce s-a discutat la nivelul Coaliţiei şi la nivelul Guvernului, dar trebuie să menţionez că au fost şi alte sugestii. Au fost şi alte menţiuni legate de domnul minstru Puşcaş", a spus Corlăţean.

Vasile Puşcaş mărturiseşte că îşi doreşte să se ajungă la un consens. 

Candidatura lui Daniel Cioloş este susţinută de preşedintele Traian Băsescu şi de premierul Emil Boc. Dispute politice au existat şi la desemnarea primului comisar european din partea României, când Varujan Vosganian, propus de premierul Tăriceanu, dar neagreat de preşedinte, a fost respins chiar de către Comisia Europeană.