MENIU

În patru luni, aleşii nu au reuşit să-şi elimine pensiile speciale

Foto: Realitatea Tv

Parlamentarii români nu vor să renunţe în ruptul capului la pensiile de mii de lei, pe care singuri şi le-au votat. Iniţiativa legislativă de eliminare a pensiilor speciale pentru parlamentari zace la Comisia pentru statut de mai bine de patru luni. Motivul tergiversărilor: celebra lipsă de cvorum.

Aşa s-a întâmplat la aproape fiecare şedinţă a comisiei pentru statut atunci când s-a ajuns la capitolul pensii speciale. Lesne de înţeles, de vreme ce proiectul de lege ar trebui să-i treacă pe parlamentari în rândul pensionarilor de rând.

În prezent, 471 de foşti parlamentari beneficiază de pensii speciale cuprinse între 2.600 şi 5.300 de lei.

Cuantumul pensiei se calculează diferit faţă de românul de rând. În funcţie de numărul de mandate: pentru trei mandate complete, pensia este de 80% din indemnizatie, pentru 2 mandate 60% şi pentru 1 mandat pensia este de 40% din indemnizaţie.

Suma medie aferentă la ora actuală pensiei speciale de parlamentar este de aproximativ 3.000 de lei.

Pe lista pensionarilor parlamentari se află nume grele ale politicii: fostul preşedinte al PNŢ-CD, Ion Diaconescu, fostul preşedinte Ion Iliescu, Adrian Păunescu, Mircea Ionescu Quintus, Lucian Bolcaş sau interpretele de muzică populară Irina Loghin şi Angela Buciu.

Mai multe articole despre:
parlamentari cvorum indemnizaţie pensii speciale