MENIU

În mai multe oraşe ale ţării au avut loc manifestări dedicate împlinirii a 150 de ani de la Unirea Principatelor Române

Foto: Realitatea TV
Traian Băsescu a participat la manifestările de la Iaşi dedicate împlinirii a 150 de ani de la Unirea Mică
Preşedintele Traian Băsescu şi preşedintele Senatului, Mircea Geoană, au participat la manifestările dedicare împlinirii a 150 de ani de la Unirea Principatelor, de la Iaşi.
Emil Boc a participat la ceremoniile dedicate Unirii Principatelor, la Cluj
Preşedintele Traian Băsescu s-a prins în horă cu românii care au sărbătorit Unirea Principatelor, la Iaşi.

Sâmbătă s-au împlinit 150 de ani de la Unirea Principatelor Române. Cunoscut şi sub denumirea de Unirea Mică, evenimentul marchează unificarea Moldovei cu Ţara Românească. Momentul a fost sărbătorit cu fast la Iaşi, Cluj şi Focşani. De altfel, preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc şi preşedinţii celor două camere ale Parlamentului au participat la manifestări.

Sute de ieşeni s-au adunat sâmbătă în Piaţa Unirii din Iaşi pentru a participa la manifestările dedicate împlinirii a 150 de ani de la Unirea Principatelor Române. La Iaşi a participat şi preşedintele Traian Băsescu, dar şi mai mulţi miniştri ai cabinetului Boc, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului,  Roberta Anastase şi Mircea Geoană, primarul din Chişinău, Dorin Chirtoacă, parlamentari şi oficialităţi locale.

Manifestarea a început sâmbătă dimineaţă cu un concert de muzică populară. Apoi, a fost recitit textul "Proclamaţia 1861 - recunoaşterea oficială a înfăpturii Unirii" de către maestrul Petrică Ciubotaru, de la Teatrul Naţional din Iaşi. Ulterior, potrivit programului întocmit de municipalitatea ieşeană, au luat cuvântul primarul Gheorghe Nichita, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teofan, şi şeful statului, Traian Băsescu. Discursurile au fost urmate de ceremonialul religios Te Deum, ceremonialul depunerii de coroane, defilarea Gărzii de Onoare, Hora Unirii şi momentul folcloric "Noi suntem români!". VEZI VIDEO

Preşedintele Traian Băsescu s-a prins într-o Horă a Unirii, în jurul statuii lui Alexandru Ioan Cuza de la Iaşi, după care a mers pe jos până la Biserica "Trei Ierarhi", unde s-a închinat la mormântul domnitorului,

Emil Boc a participat, la Cluj, la ceremoniile dedicate împlinirii a 150 de ani de la Unirea Principatelor Române

"În momente grele trebuie să fim uniţi, că numai unirea face putere şi că dacă suntem uniţi putem să trecem toate greutăţile vremii şi că aici, la noi acasă, rezidă în primul rând puterea de a fi împreună, puterea de a trece peste tot ceea ce este greu", a declarat prim ministrul Emil Boc în discursul ţinut în faţa clujenilor veniţi la ceremonie.  VEZI VIDEO

Bucureştenii au marcat ziua Unirii Principatelor printr-o paradă militară, organizată în zona Arcului de Triumf. În plus, în interiorul monumentului au avut loc expoziţii de fotografie, film şi muzică militară.


Unirea Principatelor Române s-a înfăptuit după ce Alexandru Ioan Cuza a fost ales atât domnitor al Moldovei (5 ianuarie 1859) cât şi al Ţării Româneşti (24 ianuarie 1859). Ulterior, în anul 1862, Al.I.Cuza a unificat Parlamentul şi Guvernul, realizând unirea politică a celor două principate. După înlăturarea lui Cuza din anul 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern, iar Constituţia adoptată în acel an a denumit noul stat România.

Mai multe articole despre:
Traian Băsescu Sărbătoare Emil Boc