MENIU

În judeţul Mureş, doar în Reghin se face colectarea selectivă a deşeurilor

Foto: RTV

Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Mureş, Dănuţ Ştefănescu, a declarat că mureşenii nu cunosc încă regulile de colectare selectivă a deşeurilor şi că se impune implementarea unui program deoarece se apropie termenul impus de Uniunea Europeană.

"La schimbări radicale în domeniul gestionării deşeurilor ne putem aştepta doar odată cu implementarea masterplanului care a fost realizat de Consiliul Judeţean Mureş. Sperăm că, la sfârşitul anului 2011, să avem şi noi condiţii pentru colectarea selectivă a gunoiului", a declarat Ştefănescu. Şeful APM a recunoscut că lipseşte o strategie unitară la nivel de judeţ. Consiliul Judeţean Mureş a realizat un masterplan de 40 de milioane de euro, care potrivit reprezentaţilor CJ, "ar putea însemna rezolvarea problemei".

Deşi în Reghin există containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor, oamenii nu obişnuiesc să selecteze gunoiul înainte de a-l arunca.

În Târgu Mureş, situaţia este şi mai gravă. În cartierul Dâmbu Pietros, oamenii au transformat un teren de joacă pentru copii în loc de depozitat gunoiul. De aceea Primăria a inventat o nouă meserie: detectivii gunoaielor. Angajaţii Serviciului de gospodărire comunală stau la pândă în maşini pentru a-i prinde pe cei care aruncă gunoaiele în alte locuri decât în tomberoane. Şi pentru că munca de supraveghere s-a dovedit inutilă, inspectorii primăriei s-au apucat de scormonit în gunoaie pentru a găsi chitanţe sau alte înscrisuri cu numele vinovaţilor. Operaţiune care s-a dovedit mai eficientă decât pânda în maşină. Cei prinşi au fost amendaţi, însă, în scurt timp locul s-a umplut din nou de gunoi. Şeful serviciului, Şerban Constantin, spune că vor continua şi pânda şi scormonitul în gunoaie şi vor aplica amenzi până când oamenii vor învăţa unde să arunce gunoiul.

Conducerea Agenţiei pentru Protecţia Mediului consideră că programul de colectare selectivă a deşeurilor este un eşec din start. Şi că fără un program de educare, care să schimbe mentalitatea, nu vor putea fi îndeplinite niciodată cerinţele UE în ceea ce priveşte domeniul gestionării deşeurilor.
Mai multe articole despre:
deşeuri Mures gunoi colectare selectivă