MENIU

În judeţul Mureş doar groapa de gunoi de la Sighişoara corespunde standardelor europene

Foto: NewsIn

Consiliului Judeţean Mureş are în pregătire un proiect de gestionare intergată a deşeurilor în valoare de peste 49 milioane de euro, după ce, la începutul anului, au fost închise mai multe gropi de gunoi din judeţ, iar singura care corespunde standardelor e cea de la Sighişoara.

Preşedintele CJ Mureş, Lokodi Edita, a declarat recent că "situaţia gestionării deşeurilor în judeţ este destul de gravă" şi că singura groapă de gunoi euroconformă este cea din Sighişoara.

De la  1 ianuarie, conform reglementărilor europene, şi  groapa de gunoi de la Târnăveni a fost închisă. "Începând din luna ianuarie deşeurile colectate la Târnăveni, care până la finele anului 2008 erau depozitate la groapa de la Iernut, vor fi de acum transportate la groapa de gunoi din Târgu Mureş, această operaţiune având însă un caracter temporar", a declarat primarul din Târnăveni, Adrian Matei.

Pentru rezolvarea problemei deşeurilor, Consiliul Local Târnăveni a demarat implementarea proiectului "Staţie de transfer deşeuri menajere în  municipiul Târnăveni". Proiectul este sprijinit financiar de Uniunea Europeana prin programul Phare "Schema de investiţii pentru sprijinirea sectorului public în sectoarele prioritare de mediu", cu suma de 554.600,67 euro.Obiectivul proiectului este implementarea la nivelul municipului Târnăveni a Planului Regional de Gestionare a Deşeurilor, Regiunea 7 Centru, program care urmează să fie aplicat în perioada imediat următoare.

"Staţia de transfer va permite sortarea şi compactarea deşeurilor prin folosirea unor procedee tehnologice moderne, astfel încât cantitatea de deşeuri să fie cu mult redusă şi mult mai usor de transportat", a precizat primarul Adrian Matei.

Primarul oraşului Iernut, Ioan Nicoară, a declarat că serviciul de salubrizare va fi privatizat deoarece, mai ales după închiderea gropii de gunoi, a devenit nerentabil. "Începând cu 1 ianuarie am închis groapa de gunoi, urmând să transportăm deşeurile la Târgu Mureş. Situaţia este puţin confuză în ceea ce priveşte preţurile deoarece acum trebuie să facem alte contracte cu cetăţenii. Unii nu au plătit nimic până acum, dar nu ne mai putem permite, transportul deşeurilor menajere până la Tg Mureş costă foarte mult. De aceea vom trece la privatizarea societăţii de salubrizare", a spus Nicoară.

Şi depozitul de deşeuri menajere de la Sovata s-a închis începând cu 1 ianuarie. Primarul Peter Ferencz a spus că nu are încă o soluţie deoarece transportul până la Sighişoara sau Târgu Mureş este foarte scump. "Vom mai analiza situaţia. Deocamdată avem noroc că încă 6 luni putem depozita la Ghindari sau Sângeorgiu de Pădure. Nu ştiu încă, dar pot spune că transportul este extrem de scump pentru că nu există staţii de transfer", a afirmat Ferencz.

Şeful Agenţiei de Protecţia Mediului Mureş, Dănuţ Ştefănescu, a anunţat că în privinţa gestionării deşeurilor menajere, în Tratatul de Aderare a României la Uniunea Europeană judeţul Mureş s-a angajat ca din 1 ianuarie 2009 să închidă depozitele neconforme de deşeuri menajere de la Iernut şi Sovata. "S-au făcut demersuri din primăvara anului trecut pentru pregătirea documentaţiei pentru obţinerea avizelor de închidere a acestor gropi şi pentru a conştientiza primăriile că vor avea o problemă începând cu acest an. Din datele pe care le avem ei au făcut demersuri pentru a sista depozitarea de deşeuri pe aceste gropi. Urmează ca de anul viitor să facă şi ecologizarea acestor gropi şi sperăm că aceste primării se vor încadra şi vor sista depunerea acestor deşeuri", a spus Ştefănescu.

Singura groapă ecologică euroconformă din judeţ este cea de la Sighişoara, iar cea de la Târgu Mureş va trebui închisă în vara acestui an. Sighişoara nu are capacitatea de a prelua gunoiul din întreg judeţul dacă nu se mai construieşte o alveolă. Şeful APM a adăugat că, după închidere, depozitele de gunoi trebuie să fie ecologizate, ceea ce presupune alte costuri. "Ecologizarea necesită fonduri destul de mari şi presupune izolarea gropilor faţă de precipitaţii, colactarea levigatului print-o staţie de epurare, depunerea de pământ pe ele pentru a creşte vegetaţia", a explicat Ştefănescu.
Mai multe articole despre:
deşeuri Europa Sighişoara Mures gunoi groapă Standard