MENIU

În Capitală sunt circa 500 de clădiri cu derogări de la PUZ

Foto: Realitatea TV

Bucureştiul are peste 500 de clădiri care sunt mai înalte decât trebuie. Cel puţin asta afirmă reprezentanţii unui ONG din capitală. Iar constructorii care ridică mai multe etaje decât le permite regulamentul, pot înşela planul urbanistic zonal, prin anumite derogări.

Sectorul 2 al capitalei, strada Ion Luca Caragiale – o zonă istorică protejată. Printre clădirile vechi construite prin anii 1900, a răsărit, acum un an, un imobil de 6 etaje. Clădirea este mai înaltă cu două nivele decât prevede planul urbanistic zonal.

"Beneficiarul a avut o autorizaţie pentru 4 etaje şi a construit 6 şi acum apelează la aşa numita procedură de intrare în legalitate. Adică clădirea odată construită, se roagă de primărie să-i acorde de această derogare.", a declarat Nicuşpr Dan, preşedinte Asociaţia Salvaţi Bucureştiul.

Şi în aşa fel au crescut în înalţime peste 500 de clădiri din capitală.

Calea Victoriei şi încă o clădire mai înaltă cu 20 de metri decât cele care o înconjoară. Sectorul 4 al capitalei, strada 11 iunie şi încă o clădire care nu ar fi trebuit să depăşească 12 metri înălţime, dar care are peste 25. Primarul sectorului 4 dă vina pe primăria generală.

"Orice primărie de sector emite autorizaţii în baza planurilor urbanistice de detaliu care le emite primăria capitalei.", a precizat Cătălin Predoiu, primar sector 4, Bucureşti.

După incendiul izbucnit la uriaşul Milenium Bussines Center, primarul general al Capitalei a dispus să fie închis acest cerc vicios. Iar din 30 septembrie constructorii nu vor mai putea obţine derogări, care le-ar permite să facă excepţii de la standardele de înălţime sau lăţime a clădirilor, prevăzute în planul urbanistic zonal.