MENIU

În Capitală, doar zece şcoli au fost renovate prin programul cu Banca Europeană de Investiţii

Foto: RTV

Şcolile româneşti nu arată prea bine chiar şi după ce sunt incluse în programe de renovare cu bani europeni. Au trecut şase ani de când peste 100 de şcoli din Bucureşti au intrat în proiectul de reabilitare cu Banca Europeană de Investiţii (BEI). Doar la şcoli zece s-au încheiat lucrările.

Din cele 102 şcoli bucureştene înscrise în programul BEI pentru reconsolidare şi lucrări de reparaţii generale, doar zece dintre acestea au lucrările terminate în ultimii şase ani, 37 dintre ele sunt încă în execuţie , 35 de abia au participat la licitaţie, iar restul de 20 au rămas pe dinafară.

Contractul de finanţare pentru reabilitarea infrastructurii educaţionale din Capitală a fost semnat în 2003, între Banca Europeană de Investiţii, primăria Bucureşti şi Guvernul României. Programul urma să se deruleze în perioada 2003-2008. O parte din instituţiile ce trebuiau reabilitate sunt clădiri de patrimoniu.

În anul 2004,  Şcoala Centrală a intrat în programul BEI de reabilitare, însă în cei cinci ani care au trecut de atunci, nu s-a întâmplat nimic. "Eu sunt absolut revoltat de acest proiect şi vă reprezint în această luptă", a spus Theodor Paleologu, ministrul Culturii şi Cultelor.

Reprezentanţii primăriei au spus că la 11 şcoli se vor rezilia contractele cu firmele de construcţii, pentru depăşirea termenelor de finalizare. Din cauza lucrărilor încetinite, elevii sunt nevoiţi să înveţe în trei schimburi, sau în alte unităţi de învăţământ. Mulţi părinţi chiar îşi retrag copiii de la şcolile aflate în stadiu avansat de degradare.