MENIU

În California, şi morţii sunt afectaţi de criza economică

Foto: livinglegacies.co.nz

Cadavre abandonate la morgă de familii care nu au bani de înmormântare, slujbe funerare cât mai simple şi opţiunea de incinerare, mai ieftină, sunt dovezi că şi morţii din California sunt afectaţi de criza economică, relatează AFP.

La Los Angeles, Institutul Medico-Legal şi morga se confruntă cu un număr fără precedent de cadavre nerevendicate de familii, care sunt incinerate.

"Motivul invocat de familii este criza economică. (...) Ne spun că nu au mijloacele financiare pentru a plăti înmormântarea", a declarat Craig Harvey, directorul Institutul Medico-Legal.

În ultimul an, institutul, unde sunt trimise cadavrele victimelor crimelor şi persoanele al căror deces este suspect, a făcut 712 incinerări, faţă de 525 cu un an în urmă, adică o creştere de 36% în 12 luni, potrivit lui Harvey. În plus, numărul cadavrelor aduse la morga din Los Angeles a crescut cu 25% faţă de anul trecut.

Incinerarea intervine la aproximativ o lună de la deces, dacă rudele nu vin să ridice cadavrul. Ulterior, cenuşa este păstrată timp de doi sau trei ani, iar apoi este aruncată într-o groapă comună. Pentru a ridica un cadavru, familia decedatului trebuie să plătească institutului suma de 200 de dolari. Ridicarea cenuşei unui apropiat costă 352 de dolari.

Criza actuală nu este prima cu care se confruntă California în ultimii 30 de ani, însă Craig Harvey nu-şi mai aminteşte să fi asistat la o situaţie asemănătoare cu cea actuală. "Mi se pare că această criză afectează mai mulţi oameni" decât cele precedente, explică Harvey.

În Statele Unite au murit în 2007 2,4 milioane de persoane. Dacă majoritatea acestora au parte de funeralii tradiţionale, familiile suportă tot mai greu cheltuielile masive pentru acestea.

"Am făcut un studiu în rândul membrilor noştri, la începutul anului, iar majoritatea au declarat că familiile şi-au modificat alegerile în ceea ce priveşte înmormântările", a explicat Jessica Koth, purtătoarea de cuvânt a Asociaţiei Naţionale a Antreprenorilor de Pompe Funebre (NFDA). În plus, "criza economică" este invocată drept motiv pentru a justifica alegerea "celor mai ieftine coşciuge şi urne pentru cenuşă", a precizat Koth.

Familiile fac economii şi când vine vorba de flori, organizează slujba de înmormântare într-o singură zi, care este redusă la serviciul funerar şi îngroparea propriu-zisă, fiind exclusă astfel procesiunea, a adăugat Koth.

În paralel, tot mai multe familii optează în ultimii ani pentru incinerarea rudelor lor, mai ieftină decât înmormântarea. În 2007, încinerările reprezentau 35% dintre diferitele tipuri de funeralii la nivel naţional, faţă de 23,6% în 1997, potrivit estimărilor NFDA. În California, proporţia incinerărilor depăşeşte 50% din totalitatea serviciilor funerale.

Această opţiune a câştigat tot mai mult teren începând din anii '60, de aceea "este greu de spus dacă această creştere (...) se datorează crizei economice", a precizat Koth.

Diferenţa de cost este însă incontestabilă. Dacă o incinerare costă 1.000 de dolari, o înmormântare costă în medie peste 7.300 de dolari, dintre care peste 3.000 de dolari doar coşciugul.