Iliescu spune că a sugerat PSD să se delimiteze de procedura asumării
Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat că le-a sugerat colegilor săi să se delimiteze de procedura asumării răspunderii Guvernului pe cele trei pachete de legi, adică să spună că au acceptat acest lucru pentru a nu se "rupe căruţa în drum într-o perioadă dificilă".
"În legătură cu asumarea răspunderii, eu am sugerat ca să se exprime şi public acest lucru, delimitarea PSD-ului de această procedură, pentru că ceea ce şi-a asumat Guvernul este încălcarea prevederilor constituţionale, când, în ce condiţiuni, şi trebuie să-şi asume răspunderea Guvernul", a spus Iliescu.
Întrebat cum anume ar putea PSD să se delimiteze, Iliescu a răspuns: "Să spună de ce anume au acceptat asumarea răspunderii: ca să nu se rupă căruţa în drum că e o perioadă dificilă". Liderul PSD a mai spus că PSD ar fi interesat să nu rămână la guvernare, dar a opinat că în acest moment este "periculoasă" ruperea coaliţiei. "Din punct de vedere al interesului politic, PSD-ul ar fi fost interesat să nu mai rămână la o asemenea guvernare, care nu manifestă responsabilitatea necesară în faţa unor momente şi a unor acte normative foarte importante. (...) Ar fi periculos pentru ţară acum o ruptură a guvernării, dar pe de altă parte, să ne străduim în aceste zile să se facă tot ce se poate pentru a se îndrepta cât se poate, chiar în aceste condiţiuni, şi să fie convins premierul că e şi în interesul lui să accepte acele amendamente pertinente care i se impun în aceste condiţiuni", a mai explicat Iliescu.
Liderul social-democrat a caracterizat apoi asumarea drept o aventură pentru care Guvernul, inclusiv PSD, va plăti.
"De ce să se lanzeze într-o aventură? În interesul cui este această lasnare a Guvernului pentru care o să plătească, pentru că lumea o să-i judece pe membrii Guvernului şi pe cei care şi-au asumat răspunderea. Adică nu era nevoie. Inclusiv PSD-ul îşi asumă din acest punct de vedere o răspundere", a mai afirmat Iliescu.
Fostul preşedinte a mai arătat că nu există "o motivaţie obiectivă" pentru asumarea răspunderii pe aceste trei pachete de legi şi a spus că Executivul avea la dispoziţie şi alte metode - adoptarea prin procedură de urgenţă.
"S-a văzut în discuţia de până acum şi s-a văzut şi în calitatea materialelor primite că ele au fost făcute în pripă, sub presiune. De ce era nevoie de ele? Fiecare dintre aceste documente abia vor necesita după aceea corective şi măsuri de pregătire a lor. De ce să nu fi făcut aceasta în condiţiuni normale, să vină la Parlament? Putea să adopte procedura de urgenţă a Parlamentului, adică în termen mai scurt, o lună să fi avut la dispoziţie comisiile, parlamentarii să fi chemat la comisie oamenii cei mai calificaţi în toate domeniile, să limpezească lucrurile până la capăt, să cizeleze legile aşa cum e face în condiţii normale, că sunt legi complicate, fiecare luată în parte", a mai arătat Ion Iliescu.
Preşedintele Comisiei Juridice a Senatului, social-democratul Toni Greblă îi solicită premierului Emil Boc să "dea dovadă de înţelepciune politică" prin asumarea răspunderii Guvernului pe cele trei legi în zile diferite, respectiv 15, 22 şi 29 septembrie, pentru a evita eventuale nemulţumiri.
În caz contrat, Greblă atrage atenţia premierului că s-ar putea "să îşi asume răspunderea şi pentru destabilizare şi nesupunere civică", dar şi pentru o posibilă "situaţie de haos", dar şi asupra faptului că asumarea răspunderii asupra a trei proiecte de lege într-o singură zi se află la limita prevederilor constituţionale.
Cele trei proiecte asupra cărora Guvernul îşi va angaja răspunderea, pe 15 septembrie, în trei şedinţe de plen succesive ale Parlamentului, sunt: Legea privind educaţia naţională, Legea privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi Legea privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor cu Comisia Europeană şi FMI.