MENIU

Iliescu şi Constantinescu, uniţi de duşmănia faţă de Băsescu, despărţiţi de viziunea despre Revoluţie

foto: NewsIN

Uniţi în cuget şi simţiri atunci când vine vorba de adversitatea faţă de Traian Băsescu, foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu ajung să se contrazică atunci când vine vorba Revoluţia din 1989 şi de o serie de subiecte legate de aceasta. Nici pe tema încălzirii globale nu mai au aceeaşi părere.

“M-a surprins aprecierea fostului preşedinte Emil Constantinescu, din interviul său apărut în ziarul “Adevărul” , în care afirmă că Ion Iliescu ar fi spus “că nu a avut niciun amestec în Revoluţie” (?!?! – unde şi când am spus aşa ceva?!). Dar că, în schimb, conspiraţia (iniţiată de el) ar fi “acţionat după“…(după ce?!). Din această afirmaţie, mă întreb ce înţelege preşedintele Emil Constantinescu prin “Revoluţie”?. Am mai auzit varianta, vehiculată de unii, că Revoluţia s-ar fi terminat odată cu fuga lui Ceauşescu, după care ar fi urmat confiscarea ei!!! Nu cred că domnul Emil Constantinescu aderă la o asemenea definiţie puerilă. Revoluţia este procesul care a fost declanşat prin revolta populară care l-a înlăturat pe Ceauşescu şi care a dus la schimbări structurale în societate – la pluralism politic, alegeri libere, constituirea statului de drept, elaborarea noii Constituţii!”, afirmă Iliescu pe blog.

Fostul preşedinte este revoltat şi de afirmaţiile lui Constantinescu referitoare la arestarea după Revoluţie a Doinei Cornea: “Precum se ştie, doamna Doina Cornea a fost menţionată, în noaptea de 22 decembrie 1989, în Comunicatul către ţară al CFSN,  printre primii 39 membri ai CFSN. La prima întâlnire pe care am putut-o organiza, a celor  39 membri – în ziua de 27 decembrie 1989 – doamna Doina Cornea nu a mentţonat un asemenea incident despre care vorbeşte domnul Emil Constantinescu”.

Nici când vine vorba de încălzirea globală, Iliescu nu este de acord cu Constantinescu. “O altă afirmaţie, aparţinând domnului Constantinescu, potrivit căreia : “Încălzirea globală este o mare manipulare, v-o spun ca om de ştiinţă, ca geolog. Nu este nimic adevărat în toate acestea. Dar, paradoxal, efectele acestui neadevar sunt pozitive, pentru că se dau mulţi bani pentru cercetări” – este un punct de vedere al autorului. Nu este vorba de fenomene inventate, nu este vorba de o “manipulare” ci este vorba de fenomene concrete care îngrijorează comunitatea ştiinţifică şi iată, şi lumea politică. Nu este firesc ca noi să ignorăm aceste probleme”, răspunde Iliescu.






Mai multe articole despre:
Emil Constantinescu Revoluţie Ion Iliescu