MENIU

Iliescu în presa rusă: \"Nu ştim cine a tras la Revoluţie, este o enigmă\"

Ion Iliescu nu ştie nici acum cine a tras la Revoluţie

Fostul preşedinte Ion Iliescu a acordat un interviu cotidianului Vremia novostei în care afirmă că nu se ştie cine a tras la Revoluţie, informează HotNews. În acelaşi timp, Iliescu îi atacă dur pe \"intelectualii\" lui Băsescu şi critică condamnarea de către acesta a comunismului.

Revoluţia în România a fost sângeroasă pentru că \"nu am avut altă şansă\", afirmă Iliescu în interviul dat publicaţiei Vremia novostei şi citat de HotNews. \"Se spune că ar fi avut loc un complot. Ar fi fost bine să fie aŞa. Dar toţi eventualii complotişti, inclusiv eu, ne aflam sub supravegherea strictă a Securităţii. Prin urmare, a fost necesară o singura scânteie pentru ca explozia urii populare să se producă. Iar această scanteie s-a aprins la Timişoara, unde totul a început cu proteste împotriva exilării pastorului reformat Laszlo Tokes\", povesteşte fostul preşedinte.

V.N.: Cine a tras?
I.I.: Este încă o enigmă. Cred că a fost vorba de o structură pregătită încă de Ceauşescu pentru vremuri tulburi, pentru lupta de gherilă în condiţii urbane în cazul în care ţara ar fi fost ocupată. Adică de un grup de oameni extrem de devotaţi lui Ceauşescu. Posibil, ei nu au făcut parte din Securitate. În speranţa că vărsarea de sânge va înceta, am recurs la un proces revoluţionar şi extraordinar împotriva cuplului Ceauşescu. Într-adevăr, după executarea lor, la 25 decembrie, tirurile au încetat imediat.

Preşedintele de onoare mai afirmă în interviul amintit că dacă Mircea Geoană ar fi câştigat alegerile prezidenţiale, relaţiile cu Rusia s-ar fi îmbunătăţit. \"Cred că da. El are experienţă diplomatică. Pentru el caracteristică este deschiderea, are altă pregătire intelectuală decât Băsescu, a cărui gândire politică este primitivă. E adevărat, viaţa este plină de surprize – ea l-ar putea învăţa câte ceva pe actualul preşedinte. Dar pe mine mă îngrijorează anturajul lui Băsescu. Aceşti intelectuali, în loc să-i dezvolte orizondul de gândire, îl învaţă numai ce nu trebuie. Acum, după 20 de ani, el a descoperit pentru sine anticomunismul! Ce curaj poate fi acesta să condamni, în termenii unui document special, comunismul în condiţiile în care el nu mai exista şi nu mai reprezintă vreun pericol. Un astfel de document nu valorează nimic! Adevărata condamnare a sistemului comunist a venit din partea revoluţiei române, care a condus la prăbuşirea lui\".