MENIU

Iliescu despre Băsescu: "Se uită lumea cu suspiciune la el, e treaz sau nu?"

foto: NewsIN

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, l-a comparat pe Traian Băsescu cu Nicolae Ceauşescu, la conferinţa judeţeană extraordinară a PSD Ialomiţa, ironizându-l şi spunând că este un om pe care nu-l poţi lua în seamă, fiindcă "se uită lumea cu suspiciune la el, e treaz sau nu".

Iliescu a susţinut că actualul şef al statului "este izolat în plan internaţional, nimeni nu vrea să aibă de a face cu el şi pierde ţara". "Cine se uită la un om când se uită lumea cu suspiciune la el, e treaz sau nu? Nu vreau să apelez la o vorbă populară, cine plânge uşor, medicii spun că alcoolicii au această slăbiciune, lăcrimează cu foarte mare uşurinţă", a declarat Iliescu. El a insistat asupra faptului că social-democraţii trebuie să facă lumea să înţeleagă că "a menţine în fruntea statului un om ca Traian Băsescu, un om al discordiei şi al zâzaniei şi disfuncţionalităţii a instituţiilor statului" echivalează cu a ne "condamna pentru încă 5 ani de declin".

Iliescu şi-a exprimat joi susţinerea pentru Mircea Geoană la alegerile prezidenţiale în cadrul conferinţei judeţene a organizaţiei PSD Ialomiţa, dinaintea congresului partidului din 2 octombrie. "Asta este misiunea noastră, PSD trebuie să fie unit, să-şi susţină propriul său candidat, omul care are din acest punct de vedere acele calităţi necesare care să asigure şi coerenţă şi o abordare cu înţelepciune a treburilor în stat şi o reprezentare demnă a ţării în lume", a afirmat seniorul PSD. 

Anterior, Iliescu a adus vorba în discursul său situaţia agriculturii, criticând desfiinţarea fostelor CAP-uri. "Dar din păcate cooperativele şi CAP-urile au fost compromise nu datorită lipsei lor de capacitate, de a performa, ci datorită intervenţiei brutale, primitive a lui Ceauşescu (...)Avem un fel de Ceuşescu astăzi printre noi, care nu ştie prea multe, n-are cultură dar vrea să dea lecţii, el vrea să reformeze. De aia am spus, asta ne-ar mai lipsi, o reformă a statului făcută de Băsescu", a susţinut liderul PSD. 

În replică, Geoană i-a mulţumit lui Iliescu pentru sprijinul public şi a admis că mai sunt unele aspecte în care are "scăpări" în calitate de candidat la alegerile prezidenţiale, făcând aluzie la o recentă afirmaţie a fostului şef de stat care a susţinut că-i lipseşte experienţa politică. " Faptul că aici domnul preşedinte Iliescu, care în mod evident atunci când s-a produs schimbarea de generaţii la congresul de acum câţiva ani de zile a rămas în mod natural, este omeneşte, cu o anumită umbră de regret şi cu anumite întrebări, a reuşit să dea azi un semnal de adevărat om de stat şi de ctitor al acestui partid trebuie să fie un exemplu pentru toată lumea din partid şi pentru toată lumea din această ţară", a îndemnat Geoană. 

La conferinţa judeţeană a PSD Ialomiţa a fost aprobată o rezoluţie de susţinere a lui Geoană la alegerile prezidenţiale, precum şi un număr de 250 de delegaţi pentru congresul PSD.