MENIU

"Il Giornale": Lucescu, ŢIGANUL român care duce Cupa UEFA în Ucraina

Foto: Il Giornale

"Ţiganul român Mircea Lucescu duce cupa acasă în Ucraina!". Asta scrie ziarul italian "Il Giornale", după victoria echipei Şahtior Doneţk asupra lui Werder Bremen, la Istanbul.

Antrenorul echipei de fotbal ucrainene nu este primul sportiv român care este făcut ''ţigan'' în Italia.

În 2007, Adrian Mutu, atacantul Fiorentinei, a fost făcut ţigan de suporterii Romei, la partida dintre cele două echipe. ''Eşti un ţigan de rahat", i-au strigat lui Mutu pe "Stadio Olimpico" ultraşii lui As Roma.

Autorităţile de la Roma au condamnat atunci actul rasist şi xenofob însă au încercat să explice că este un efect al crimei comise de Romulus Mailat.

Ambasada României la Roma a trimis o scrisoare deschisă ziarului Il Giornale

Ambasada României la Roma a trimis ziarului Il Giornale o scrisoare deschisă, în care protestează faţă de etichetarea antrenorului Mircea Lucescu drept "ţigan român". Reprezentanţa diplomatică a apreciat că jurnaliştii au făcut referiri cu tentă rasistă, care contravin bunelor intenţii.

Ambasada României de la Roma şi-a exprimat nedumerirea că un succes fotbalistic a determinat un ziar, perceput ca un formator de opinie, să prezinte rezultatul unui meci de fotbal în termeni rasişti şi cu tendinţe xenofobe.

Reprezentanţa diplomatică a cerut ziarului să corecteze pasajul în care îl descrie pe Mircea Lucescu drept "ţigan". Dar şi să aibă grijă să nu se mai repete astfel de derapaje contrare principiilor toleranţei şi fair-play-ului, promovate în fotbal.

Într-un interviu acordat Pro Sport, Mircea Lucescu a declarat că articolul din Il Giornale a fost interpretat greşit şi că la mijloc este o eroare de traducere.