MENIU

Hotărârea privind abilitarea Guvernului în funcţie să prezinte bugetul, aprobată de Parlament

Foto: NewsIn

Parlamentul a votat Hotărârea privind transmiterea de către Guvern a proiectului de buget de stat şi a proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2010, prin derogare de la Legea de organizare a Executivului, cu 259 de voturi pentru , 4 împotrivă şi 120 de abţineri (PD-L).

Proiectul de Hotărâre pentru abilitarea Guvernului în funcţie să prezinte în Parlament proiectul de buget pe 2010 prevede o derogare de la Legea 90/2001 pentru organizarea şi funcţionarea Executivului.

În titlul proiectului se precizează: "Hotărâre privind transmiterea de către Guvernul României a proiectului de buget de stat şi a proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2010".

"Ţinând seama de obligaţiile care revin României în baza acordurilor cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Băncii Mondiale, luând act de situaţia de criză economică socială şi politică, Parlamentul Românei, reunit în şedinţă comună din data de 4 noiembrie în baza art. 67 din Constituţie, şi art. 1, punctul 22 din Regulamentul şedinţelor comune, Camera Deputaţilor şi Senatul adoptă prezenta hotărâre, care conţine un singur articol. Se solicită Guvernului României să transmită în cel mai scurt timp Parlamentului, prin derogarea de la prevederile art. 26, alin. 3 din Legea 90/2001, proiectul Bugetului de Stat şi proiectul Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat pe 2010 în vederea dezbaterii şi adoptării acestuia", se arată în hotărâre. 

Potrivit articolului 26, alin. 3, din Legea 90/2001 "în cazul încetării mandatului său, în condiţiile prevăzute de Constituţie, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern, Guvernul continuă să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi. În această perioadă Guvernul nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege".

Ministrul interimar de Finanţe, Gheorghe Pogea, a declarat în pauza şedinţei parlamentare, că bugetul trebuie asumat de un guvern votat de Parlament.

De asemenea, liderul PSD, Mircea Geoană, a spus că se va găsi în următoarele zile, la nivelul întregului Parlament, nu doar al noii majorităţi, formula politică şi legală care să permită adoptarea unui proiect de buget.