MENIU

Hojskole: Şcoala unde greşelile sunt admise

Foto: presseurop.eu

Hojskole este un program de învăţământ privat, fără examene, cu un ritm propriu fiecărui student şi programe pentru ocuparea timpului liber. Hojskole propune o educaţie în afara competiţiei şi fără diplome, care permite elevilor să îşi exprime creativitatea şi să trăiască în comunitate.

Fondate în secolul XIX de către episcopul Grundtvig, aceste şcoli se bazează pe principiul de a "învăţa" prin dialog şi interacţiune socială. Nu livrează diplome pentru a construi o carieră, dar sunt locuri unde se învaţă "viaţa". Sunt locuri unde se învăţa pentru a evolua în grup, a se dezvolta ca un actor al vieţii, condus după valorile democraţiei şi egalităţii şi pentru a fi creativ, potrivit site-ului presseurop.eu.

La Brenderup, Danemarca, studenţii pot alege printre mai multe materii fundamentale, muzica, relaţiile internaţionale, daneza sau arta. Apoi, suplimentar, mai multe opţiuni sunt propuse, printre care o iniţiere în daneză, engleză, ateliere de dezbatere sau altele mult mai practice, cum ar fi designul de produse reciclabile sau ceramica. Acestor programe se adaugă atelierele asupra interculturalităţii şi activităţi fizice de tot felul, precum fotbal, volei, badminton.

Pentru a se putea înscrie la aceste cursuri, candidatul trebuie să aibă 17 ani împliniţi, să cunoască o limbă care să îi permită să vorbească cu toată lumea, daneza ori engleza, ori mai rar germana. Aceste şcoli sunt private, dar sunt parţial finanţate de către stat.

Fiecare stabiliment şcolar trebuie să se asigure că majoritatea studenţilor sunt de naţionalitate daneză (sau groelandeză), iar cetăţenii care nu provin din Europa şi vor să se înscrie într-o Hojskole, au nevoie de o viză de student. Vârsta medie este de 24 de ani, iar sejururile se întind pe perioade cuprinse între 4 şi 10 luni.