MENIU

Hillary Clinton a negociat prin telefon semnarea acordurilor între Turcia şi Armenia

Foto: treehugger.com

Secretarul de stat american Hillary Clinton a fost nevoită să dea mai multe telefoane, dintr-un BMW negru parcat în spatele unui hotel din Zurich, pentru a evita ca acordul istoric între Armenia şi Turcia să nu eşueze în ultimul moment.

Sâmbătă, la Zurich, o "dificultate" de ultim moment a pus în pericol semnarea finală a acordului după aproape doi ani de negocieri dure, privind normalizarea relaţiilor între cele două ţări care prevede, de asemenea, deschiderea frontierei comune dintre Turcia şi Armenia. Istoria lor e umbrită de aproape un secol de amintirea masacrării şi deportării armenilor de armata Imperiului Otoman.  

Delegaţia lui Hillary Clinton se îndrepta Universitatea din Zurich pentru ceremonia de semnare între şefii diplomaţiilor armeană, Eduard Nalbandian şi turcă Ahmet Davutoglu. Delegaţia americană s-a întors brusc din drum. Ministrul Nalbandian refuza semnarea acordului din cauza îngrijorărilor privind discursul omologului turc, au declarat anterior responsabili americani.

Trei ore de negocieri agitate au început apoi. După primele discuţii fără rezultat desfăşurate la hotel, adjunctul secretarului de stat american pentru afaceri europene şi eurasiatice, Phil Gordon, s-a alăturat lui Hillary Clinton într-un BMW, parcat într-o aripă din spatele hotelului.
Şefa diplomaţiei americane a jonglat cu mai multe telefoane mobile pentru a vorbi în acelaşi timp cu şefii celor două delegaţii, a explicat, sub acoperirea anonimatului, un responsabil al Departamentului de Stat.

După o oră, Clinton şi Gordon au ieşit într-un final din maşină. Secretarul de stat american s-a întâlnit cu ministrul armean de externe la hotel şi l-a dus cu maşina sa la Universitatea din Zurich. Pentru depăşirea impasului, s-a decis apoi că nici o alocuţiune nu va fi ţinuta de cele două părţi.

Cu toate acestea, a mai fost nevoie de alte 90 de minute pentru ca ministrul Nalbandian să decidă să vină la locul ceremoniei şi să semneze documentul. De altfel, Hillary Clinton a recunoscut cât de greu a fost pentru ministrul armean de externe să semneze documentul, evocând greutatea istoriei şi opoziţia politică din ţara sa.


"Avea îngrijorări şi dorea să fie sigur că oamenii îi vor înţelege", a explicat Clinton. "I-am spus nu numai că îl înţelegem, dar şi că suntem conştienţi cât îi este de greu, dar că trebuie să facă acest lucru", a mai povestit secretarul de stat american. Ea a precizat că ministrul l-a sunat pe preşedintele armean Serj Sarkisian în mai multe rînduri pentru a-l consulta înainte de semnarea documentelor.