MENIU

Hidroelectrica va căuta noi locaţii de valorificare energetică a Dunării

Foto: salvamont.org

Hidroelectrica intenţionează să caute noi locaţii de valorificare energetică a Dunării, în amonte de Porţile de Fier II, a anunţat vineri directorul companiei, Traian Oprea, în prezenţa ministrului Economiei, Adriean Videanu.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, s-a aflat vineri la hidrocentrala Porţile de Fier I, într-o vizită de lucru, cu doar o zi înainte de aniversarea a 37 de ani de la punerea în funcţiune a primului hidroagregat. Ziua de 16 mai a fost declarată "Ziua Porţilor de Fier".

Ministrul Economiei a fost însoţit de ministrul Apărării, Mihai Stănişoară, precum şi de directorul Hidroelectrica, Traian Oprea.

Videanu a  precizat că hidrocentrala reprezintă o unitate de elită a economiei româneşti, atât din punct de vedere strategic, cât şi al ponderii producţiei de energie electrică. "Am fost informat că lucrările de retehnologizare de la Porţile de Fier II decurg normal, în momentul de faţă cea de-a cincea turbină fiind în proces de reabilitare. Sunt încrezător în stabilitatea pe care Porţile de Fier o dă economiei româneşti", a spus ministrul Economiei.

Directorul Traian Oprea de a anunţat că Hidroelectrica urmează să abordeze câteva lucrări importante din punct de vedere energetic. "Din discuţiile cu domnul ministru am stabilit să abordăm şi varianta finalizării altor lucrări de amenjare a Dunării în amonte de Porţile de Fier II, care avantajează pe multiple planuri, şi economic şi social, România", a spus Traian Oprea. Acesta a mai precizat că Dunărea este valorificată la ora actuală doar la jumătate din potenţial.

Cel mai mare producător de energie electrică din ţară, Hidroelectrica, a încheiat primul trimestru din acest an cu o producţie de 3,891 TWh, în scădere cu 11% faţă de T1 2008, şi cu un profit net de 54,2 milioane lei, mai mic cu 24% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, potrivit companiei. În trimestrul I din anul 2008, producţia realizată a fost de 4,371 TWh.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică şi servicii tehnologice de sistem din România. Compania este deţinută de statul român, prin Ministerul Economiei. Compania are peste 5.000 angajaţi.

Hidroelectrica a acoperit anul trecut 26% din producţia de energie electrică a ţării şi foloseşte sursele regenerabile. Compania administrează 326 centrale hidroelectrice şi staţii de pompare, ce însumează o putere instalată de peste 6.300 MW.