MENIU

Herta Muller: "Sunt copleşită şi încă nu îmi vine să cred"

Foto: Dw-world.de

Herta Müller, laureată joi cu premiul Nobel pentru literatură 2009, a declarat că este copleşită de onoarea care i s-a făcut, că a rămas fără cuvinte şi că încă nu îi vine să creadă ce s-a întâmplat, scrie presa germană.

"Sunt foarte surprinsă şi încă nu pot să cred, mai multe nu pot să zic pe moment", a declarat scriitoarea Herta Müller, potrivit Bild. Şi preşedintele Academiei Suedeze, Peter Englund, a spus că Herta Müller i s-a părut "total copleşită şi înmărmurită" în momentul când i-a transmis prin telefon că ea este laureata Nobelului.

"Când am sunat să anunţăm, ne-a răspuns soţul ei, care i-a înmânat telefonul. Herta Müller a fost total copleşită şi a început să râdă într-un mod cu totul minunat. I-au lipsit cu totul cuvintele. Dar ea a promis că până la decernarea premiului, la 10 decembrie, îşi va recăpăta graiul", a declarat Englund.

Şi reprezentanţii editurii Hanser, care publică în exclusivitate cărţile scriitoarei în Germania, au spus că au vorbit cu Herta Müller la telefon şi că părea copleşită, că "râdea şi plângea în acelaşi timp".

"Nu te poţi pregăti pentru aşa ceva. Suntem cu toţii euforici", au spus reprezentanţii editurii Hanser, unde a apărut recent romanul "Atemschaukel".

La întrebarea jurnaliştilor dacă premiul ei are legătură cu faptul că, în acest an, se comemorează 20 de ani de la căderea zidului Berlinului Herta Muller a spus că "Nu cred că premiul are legătură cu această comemorare, dar are legătură cu asta. Am trăit 30 de ani în dictatură, am plecat din România în dictatură. Sunt mulţi care nu au supravieţuit acestui regim. Sunt amărâtă, tristă ca nu îi pot aduce înapoi pe acei oameni care au suferit . Mă întreb cum a fost posibil ca un asemenea regim să dureze atât de mult, cum a putut să distrugă o ţară întreagă, cum le-a luat toate drepturile oamenilor."

"Asta se vede în cărţile mele, în toate cărţile există comunismul. Literatura merge în acele locuri unde autorul are sensibilităţi. Pentru mine comunismul a fost această sensibilitate. Autorii nu îşi caută temele, uneori temele îi găsesc pe ei. În mintea mea nu a trecut comunismul. Comunismul e la fel de rău ca naţional socialismul lui Hitler, ca în lagăre, ca toate dictaturile, chiar şi cele religioase cum vedem în unele ţări musulmane au ca efect moartea multor oameni, aduc multe suferinţe." a declarat Herta Muller, câştigătoarea premiului Nobel pentru literatură.