MENIU

Herta Muller a primit felicitări chiar din partea cancelarului Angela Merkel

Foto: Realitatea TV

Distincţia primită de scriitoarea Herta Muller i-a bucurat deopotrivă pe români şi germani, care au cunoscut-o personal sau care i-au citit cărţile.

"Sunt foarte fericită de hotărârea comitetului Nobel de a o răsplăti pe Herta Muller cu Premiul Nobel pentru Literatură. Herta Muller face parte dintre acei scriitori care chiar merită acest premiu", a declarat Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

Care a fost primul gând al celor care au lucrat cu ea? Jurnalistul Robert Schwartz a moderat mai multe emisiuni radio care au avut-o ca invitată pe Herta Muller.

"Primul gând? A fost o mare bucurie şi uimire, pentru că Herta a avut o concurenţă selectă, Amos Oz. Are o forţă a limbajului desosebită, ceea ce a convins probabil juriul", a afirmat Robert Schawartz, jurnalist Deutsche Welle.

Ministerul de Externe român şi ambasadorul Germaniei la Bucureşti au salutat decizia Academiei suedeze.

"Herta Muller era până acum cunoscută unui public educat, dar nu la nivel popular. Acest lucru se va schimba acum. Este simbolic că Herta Muller primeşte distincţia chiar la împlinirea a 20 de ani de la căderea Cortinei de Fier. Acest lucru trebuie să-i bucure atât pe români cât şi pe germani", a spus Andreas Von Mettenheim, ambasadorul Germaniei în România.

Cei care o cunosc pe scriitoare personal spun că aceasta nu este interesată de distincţii, că scrisul în sine a fost mereu în prim-plan.
Mai multe articole despre:
premiu Nobel literatură scriitoare Herta Muller