MENIU

Handbal - Luminiţa Huţupan-Dinu, la final de carieră: Vreau un copil şi să antrenez portari

Foto: NewsIn

Luminiţa Huţupan-Dinu, portarul campioanei Oltchim şi al naţionalei României, a spus adio handbalului sâmbătă, când a jucat ultima oară pentru formaţia vâlceană, în meciul cu Oţelul Galaţi, din ultima etapă a Ligii Naţionale feminine. Acum următoarele sale obiective sunt un copil şi o carieră de antrenor de portari.

Aşa cum a obişnuit, Huţupan a avut o evoluţie bună între buturi, a apărat o lovitură de la 7 metri şi a transformat una, pentru ca la faza imediat următoare să revină în poartă şi să apere din nou.

La finalul partidei, Luminiţa Huţupan-Dinu a primit titlul de cel mai bun portar al Ligii Naţionale în sezonul 2008/2009, care se va alătura palmaresului său impresionant: 3 trofee de Liga Campionilor, cu Krim Ljubljana (2001, 2003) şi Kometal (2002); Cupa Cupelor cu Oltchim (2007), 3 Supercupe ale Europei cu Kometal (2002), cu Krim (2003) şi cu Oltchim (2007); 11 titluri de campioană naţională, cu Oltchim (5) şi cu Krim (6). Cu  naţionala a câştigat o medalie de argint la Campionatul Mondial din Rusia din 2005, când a şi fost desemnată cel mai bun portar din lume.

Huţupan a încheiat cu lacrimi în ochi ultimul său meci pentru Oltchim: "Mă doare sufletul că mă despart de fete, de teren, de suporteri, dar vine şi un moment ca ăsta. Mi-am auzit numele scandat, fetele mi-au spus «rămâi, Lumi, nu te retrage», iar domnul Voina m-a rugat să mai joc în dubla cu Belarus, dar nu mai vreau, mă simt obosită", a afirmat Luminiţa Huţupan, în vârstă de 37 de ani.

După repetate tentative de a se retrage din activitate, Luminiţa Huţupan-Dinu a decis ca la finalul acestui sezon să spună stop şi să se dedice în totalitate familiei. Deşi speră ca în curând să devină mamă, dorinţă care în repetate rânduri a făcut-o să se gândească la retragere, Huţupan spune că nu va putea sta prea mult timp departe de handbal. "Sigur este faptul că vreau un copil, iar la nivel profesional vreau să antrenez portari. Iubesc handbalul şi îmi doresc să învăţ pe oricine, să împart experienţa mea pentru că simt că pot. Dacă se va oficializa propunerea domnului Voina, o voi accepta, voi fi acolo, pentru că eu iubesc naţionala", a spus Huţupan.

Printre cele mai frumoase momente ale carierei Huţupan a enumerat calificarea cu naţionala României la Jocurile Olimpice de la Sydney şi câştigarea Ligii Campionilor. La capitolul momente triste, portarul a vorbit despre ratarea medaliei de bronz la CM din Franţa, şi despre eşecul de la JO de la Beijing.

La prima reprezentativă, Luminiţa Dinu a jucat 181 de meciuri, în care a şi punctat de opt ori. Ea s-a retras din naţională după JO din 2008, dar a revenit pentru Campionatul European din Macedonia, la rugămintea noului selecţioner, Radu Voina. Ultimul său meci sub tricolor a fost cel cu Croaţia, iar apoi ea şi-a susţinut fostele colege din naţională doar din tribună, aşa cum o va face şi la jocurile cu Belarus, din play-off-ul pentru CM 2009, primele oficiale fără Huţupan în poartă. "Voi fi în tribună la Bucureşti, dar le-am spus că vreau în tur o victorie la zece goluri, deoarece emoţiile din tribună sunt mai mari decât cele de pe teren", a spus Huţupan.